Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Μετωπική για τα ολοήμερα νοσοκομεία!

Κόντρα ανάμεσα σε νοσοκομειακούς γιατρούς και υπουργείο Υγείας πυροδότησε η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που προωθείται με το σχέδιο νόμου το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

«Το νομοσχέδιο είναι παντελώς ανεφάρμοστο στα βασικά του σημεία. Κραυγαλέα περίπτωση το ζήτημα της ολοήμερης λειτουργίας του ΕΣΥ. Φαντάζεται η υπουργός ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα επαρχιακά νοσοκομεία και απόγευμα, όταν αυτά καταφέρνουν μετά βίας να λειτουργούν το πρωί, ενώ τη νύχτα υπάρχει στα περισσότερα τμήματα μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεράστιες ελλείψεις δεν επιτρέπουν σε όλο το ειδικευμένο προσωπικό του ΕΣΥ να προσφέρει υπηρεσίες και στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, εκτός από τις ημέρες της γενικής εφημερίας! «Η κ. υπουργός χαίρεται ότι θα υπάρξουν έσοδα από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και μάλιστα τριπλάσια από τα σημερινά. Αγνοεί άραγε ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη γιατρών και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ούτε μία από τις 2.000 προσλήψεις που έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από 1ης Ιουλίου 2009;», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Απογευματινή λειτουργία

Τις ενστάσεις του σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσε να επιφέρει το σχέδιο νόμου στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, διατυπώνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολαΐδης. Οπως διευκρινίζει, «θεωρώ μεγάλο μειονέκτημα να πληρώνει ο ασθενής 3 ευρώ για να εξεταστεί στο Κέντρο Υγείας. Ο κόσμος γκρινιάζει δικαιολογημένα. Αυτή είναι η δωρεάν υγεία; Στην περίπτωση των απογευματινών ιατρείων, όπου επίσης ο ασθενής πληρώνει, γνωρίζουμε καλά ότι τα έξοδα θα καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό και πάλι οι ίδιοι οι ασθενείς. Οταν η δαπάνη βαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα, οι ασθενείς απλώς παίρνουν πίσω 17, 60 ευρώ από τα ... 60- 70 ή και παραπάνω ευρώ που έχουν πληρώσει για την απογευματινή επίσκεψη», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης. Οπως προσθέτει, «αν δε θεσμοθετηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των νοσοκομείων, ο κόσμος δε θα μπορεί να εξυπηρητηθεί».

Αντιρρήσεις για τις εφημερίες

Αντίθετα, δηλώνουν τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών και για το νέο τρόπο πληρωμής των εφημεριών, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται εφάπαξ αμοιβή για τους ειδικευμένους γιατρούς -ανάλογα με το βαθμό του κάθε γιατρού και την περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο- και ενιαία αμοιβή για τους ειδικευομένους. «Το δήθεν ''''πρότυπο εφημέρευσης'''' είναι άκρως υποβολιμαίο και αυθαίρετο. Κατανέμει εφημερίες με σκοπό τη μετακύλιση της υποχρέωσης του κρατικού προϋπολογισμού στα ίδια τα νοσοκομεία και στα δήθεν έσοδα απογευματινής λειτουργίας. Επιπλέον, η κατανομή εφημεριών είναι σκανδαλώδης και προκλητική για τους γιατρούς που εργάζονται σκληρά και πραγματοποιούν τις εφημερίες τους», σχολιάζει ο κ. Βαρνάβας. Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ δηλώνουν ότι επιστρέφουν ως απαράδεκτη την πρόταση του υπουργείου για το εφημεριακό καθεστώς, καθώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

(ΠΗΓΗ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)