Χρειάστηκε να περάσουν κοντά στα δέκα χρόνια για να αποφασίσει το υπουργείο Υγείας να βάλει τέλος στο φαύλο σύστημα των απογευματινών ιατρείων, ένα σύστημα που έκανε πολλούς πανεπιστημιακούς γιατρούς να θησαυρίσουν και απλούς γιατρούς να αυξησουν τις καταθεσεις τους σε βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ αλλά και των υπολοιπων συναδέλφων τους.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή ενημερωτικό υπόμνημα για το σχέδιο νόμου με το οποίο ρυθμίζεται η απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων αλλά πρωτίστως βαζει λουκετο στα απογευματινά ιατρεια των «καθηγητάδων» οι οποίοι στηρίζόμενοι σε ένα προσωρινό παραθυρο του νόμου Παπαδόπουλου, διατηρησαν κανονικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία χρεώνοντας μάλίστα πανάκριβα τους ασθενεις κατά παράβαση του σχετικού νόμου και χωρίς φυσικά να κόβουν αποδείξεις. Αποτέλεσμα ήταν να διακινείται με τον τρόπο αυτό μαύρο χρήμα επί σειρά ετών με την ανοχή μάλιστα της επίσημης πολιτείας και τους υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι ενώ η τιμή της εξέτασης ειχε ορισθεί στα 90 ευρώ για τους καθηγητές εκείνοι συνήθως δεν χρέωναν λιγότερα από 120 έως 150 ευρώ.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν να εργάζονται και τα απογεύματα επί πληρωμη αλλά μόνο εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αντίστοιχα θα μπορούν να πράττουν και οι υπολοιποι γιατροί οι οποίοι θα πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου. Σημείο που προκαλεί βέβαια έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κλάδο καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι ασθενείς δεν καταβάλουν τις οφειλές τους στο ΕΣΥ.
Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας , οι ασθενείς θα μπορούν να πραγματοποιούν τα απογεύματα και εργαστηριακές εξετάσεις, γεγονός που επίσης προκαλεί αμφιβολίες, καθώς τα μηχανήματα που υπάρχουν σημερα στα νοσοκομεία είναι είτε απαραχαιωμένα είτε χαλασμένα. Άλλωστε η λειουργια τους είναι προβληματική ακόμη και τα πρωινά και είναι απορίας αξιον πως θα εξυπηρετοησουν το κοινό και το απόγευμα.
Επίσης το ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να κάνει και επιπλέον εφημερίες οι οποίες και θα αποζημιώνονται από τα ταμεία του νοσοκομείο. Σημείο που προκαλεί αντιδρασεις καθώς σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα αδυνατούν να πληρώσουν και τα απαραίτητα .
(πηγη healthview)