Φύλλο και φτερό από σήμερα τα «πόθεν έσχες» γιατρών και διοικητικών στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς αναζητούνται όσοι παίρνουν μίζες για προμήθειες υλικών. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας θα διερευνήσουν τις σχέσεις ανάμεσα σε προμήθειες και μίζες, γιατρούς και διοικητικά στελέχη σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αρχή θα γίνει από τους γιατρούς που κάνουν χειρουργεία στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο έχει «προϋπηρεσία» σε τέτοιου είδους ελέγχους, ξεκινά, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος, μπαράζ ελέγχων έναντι των γιατρών και των διοικητικών υπαλλήλων. «Πρέπει να εντοπιστούν όσοι παίρνουν μίζες», λέει στην «Ε» αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Δεν πρόκειται, προσθέτει, να επαναληφθεί το «πάρτι» με τις προμήθειες των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναγκάζεται να πληρώσει τώρα η κυβέρνηση στους προμηθευτές υλικών για τα προηγούμενα έτη.
Στόχος είναι να εντοπιστούν:
- Γιατροί που παίρνουν μίζες για να προωθούν υλικά συγκεκριμένων εταιρειών κατά τη διενέργεια χειρουργείων, χρεώνοντας ακόμα και δύο φορές το ίδιο υλικό για μια εγχείρηση.
- Διοικητικοί υπάλληλοι που επίσης παίρνουν μίζες για να επιλέγουν συγκεκριμένα υλικά και μάλιστα τα τιμολογούν δύο και τρεις φορές.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Καπελέρης, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Αριστείδης Μπουρδάρας, ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Μιχάλης Σπαμπατακάκης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Τάτσης.
Η αταξία που επικρατεί στον τομέα των προμηθειών και των οικονομικών των νοσοκομείων συνυπάρχει εδώ και χρόνια με μια άναρχη κατάσταση στους διενεργούμενους ελέγχους. Αποτέλεσμα; Τα οικονομικά του ΕΣΥ έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Οι έλεγχοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Είναι συγκεκριμένα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία του ΕΣΥ; Ποιοι παίρνουν μίζες για να προωθούν συγκεκριμένα υλικά; Επιλέγουν γιατροί; Συνεργάζονται με διοικητικούς που πραγματοποιούν τις παραγγελίες των προμηθειών; Χρεώνονται υλικά δύο και τρεις φορές;
Εδώ και τώρα
Είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Αθήνα η τρόικα των ελεγκτών, η οποία απεφάνθη ότι τα νοσοκομεία είναι ένα από τα δύο κακά της οικονομικής μας... μοίρας; «Μόνιμη απειλή» τα χαρακτήρισαν μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία για τον προϋπολογισμό. Ο στόχος του άμεσου περιορισμού των δαπανών των νοσοκομείων που παρήγγειλαν οι σκληροί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτευχθεί με αλλαγή στο λογιστικό σύστημα και στο σύστημα των προμηθειών. Αφήνοντας πίσω της τεχνική ομάδα και ακριβείς οδηγίες, η τρόικα θα επιστρέψει σε ένα μήνα και περιμένει να δει έργο.(πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)