Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο καθηγητής Π. Βάρδας εξελέγη πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.


Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Παναγιώτης Ε. Βάρδας εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης!

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία διαθέτει 55.000 μέλη, ετήσιο συνέδριο 30.000 συνέδρων, 19 ομάδες εργασίας, 5 κλαδικές ενώσεις, 7 επιστημονικά περιοδικά και υποστηρίζεται από 125 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.

Η εκλογή του κ. Βάρδα είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο διότι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία από της συστάσεώς της το 1948, ουδέποτε εξέλεξε Πρόεδρο από τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά επίσης διότι έρχεται σε στιγμή, που η χώρα μας χρειάζεται όσο ποτέ την ευρωπαϊκή αναγνώριση και προβολή. Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Βάρδας έλαβε πάνω από το 70% των ψήφων!

Οι χώρες που συμμετέχουν στην Εταιρεία, συνολικά 52, είναι όχι μόνο αυτές όλης της Ευρώπης, αλλά επίσης οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς Μέσης Ανατολής, η Αρμενία και η Γεωργία. Ως συνδεδεμένα μέλη είναι η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ο κ. Βάρδας γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και της Καρδιολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε στην Επεμβατική Καρδιολογία και Ηλεκτροφυσιολογία Καρδιάς στο νοσοκομείο Westminster του Λονδίνου.

Το 1990, διορίζεται Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και επτά χρόνια αργότερα αναλαμβάνει τη θέση του καθηγητή καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, ενώ από το 2009 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα σε βιβλία Καρδιολογίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πεδίο των Αρρυθμιών, Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλάσης Πυργάκης τόνισε σχετικά πως η ανάδειξη στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας του καθηγητού κ. Βάρδα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση της ιδιαίτερα σημαντικής θέσης που κατέχει η Ελληνική Καρδιολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.