Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Κ.Χατζηδάκης: «Απέσυρε λαϊκίστικες προεκλογικές υποσχέσεις το ΠΑΣΟΚ»


Για απόσυρση λαϊκίστικων προεκλογικών υποσχέσεων στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, βουλευτής Β' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Αφού ταλαιπωρήθηκε επί 9 μήνες σε ένα πεδίο ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, κατατέθηκε σήμερα ριζικά, τροποποιημένο από την αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η οικονομική πραγματικότητα επέδρασαν, προφανώς, προς την υπέρβαση ορισμένων λαϊκίστικων προεκλογικών υποσχέσεων», σημειώνει ο τομεάρχης της Ν.Δ. και προσθέτει:

«Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μέτρα προστασίας των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων (ρυθμίσεις για ψιλά γράμματα, μη κατάσχεση πρώτης κατοικίας για χρέη έως 20.000 ευρώ, νόμος για τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες κλπ). Η προσπάθεια αυτή είναι καθημερινή και πρέπει να συνεχίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Παρατηρεί ότι «προβλέπεται ως προϋπόθεση η αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών και, μάλιστα, με δικαστική σφραγίδα. Προβλέπεται, επίσης, ότι η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία και αυτή με ορισμένες προϋποθέσεις. Προβλέπεται, ακόμη η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών». Επίσης, αναφέρει πως «υπάρχουν έντονα ερωτηματικά για τη ρύθμιση του όλου ζητήματος μέσω των Ειρηνοδικείων, για λόγους τεχνικής επάρκειας και υποδομής». Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά σημειώνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνοντας υπ' όψιν τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, αλλά και τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, στις οποίες έχει προχωρήσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.

«Τέλος, με δεδομένο ότι, αυτή την ώρα, εκτός από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούνται η ενσωμάτωση της Οδηγίας για την καταναλωτική πίστη, οι ρυθμίσεις για τις Υπηρεσίες Πληρωμών και το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι απόλυτη ανάγκη», λέει ο κ Χατζηδάκης, «να ληφθεί πρόνοια για την οικονομική και νομική συναρμογή όλων αυτών των ρυθμίσεων, αλλά και για την ικανότητα του Τραπεζικού Συστήματος να τις αφομοιώσει, χωρίς καθυστερήσεις και δυσμενείς επιπτώσεις».