«Γυρίσαμε στην Ιατρική που ασκούνταν το 1970! Ασθενείς χειρουργούνται με μεθόδους του παρελθόντος, επειδή τα νέα υλικά είναι ακριβά. Χειρουργοί αναγκάζονται να κάνουν επεμβάσεις, όπως χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χολής), με ανοιχτή επέμβαση, αντί για λαπαροσκόπηση, για οικονομία!».
Η Δάφνη Κατσίμπα, γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), καταγγέλλει τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, αφού τα νοσοκομεία επιστρέφουν σε ιατρικές μεθόδους του... χτες για λόγους οικονομίας και με την «κάλυψη» των διοικήσεών τους.
Οπως τόνισε η ίδια χτες, σε συνέντευξη Τύπου της ΕΝΙΘ, η έλλειψη υλικών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αρρώστους και η κατάσταση χειροτερεύει όσο οι διοικητές περικόπτουν σε επικίνδυνο βαθμό τον αριθμό των εφημερευόντων γιατρών. «Χιλιάδες γιατροί στέλνονται να εφημερεύουν από το σπίτι, ενώ ο κόσμος καλείται να πληρώνει από την τσέπη του τα απογευματινά ιατρεία, αφού αδυνατεί να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας του υψηλού κόστους. Την ίδια ώρα, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία μεγαλώνει συνεχώς. Προ διμήνου αυξήθηκε κατά 30%, όπως ανέφερε η ίδια η υπουργός Υγείας», υπογράμμισε η κ. Κατσίμπα.
ΕΣΥ υπό κατάρρευση
Αποδεκατισμένα είναι τα περισσότερα νοσοκομεία, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες, τόνισε ο Παναγιώτης Φραγγίδης, μέλος στο δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ («Παναγία»): «Ο κόσμος στρέφεται στη δημόσια υγεία, αλλά οι ελλείψεις είναι τρομερές σε προσωπικό, υποδομές και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Το ΕΣΥ καταρρέει. Αδυνατεί να προσφέρει ακόμη και τα στοιχειώδη στον πολίτη. Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, γάντια και σύριγγες. Σ'' αυτά έρχεται να προστεθεί το κύμα φυγής από τα νοσοκομεία λόγω του ασφαλιστικού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 11 αναισθησιολόγους εργάζονται πλέον μόλις δυο και μάλιστα με σύμβαση έργου, η οποία δεν τους επιτρέπει να εφημερεύουν. «Είναι δώρον άδωρον! Το νοσοκομείο εφημερεύει ανά 4 ημέρες σε 24ωρη βάση χωρίς να επαρκούν οι αναισθησιολόγοι», τόνισε ο κ. Φραγγίδης.
«Οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία έχουν διογκωθεί κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και αν δεν το αντέχουν οι τσέπες τους», σχολίασε η Φένια Ανθουλάκη, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ («Παναγία»).
«Την πληρώνουν οι πολίτες»
Οι πολίτες πληρώνουν με τη ζωή και την ακεραιότητά τους την κατάσταση στα νοσοκομεία, σημείωσε η κ. Κατσίμπα, διευκρινίζοντας ότι η λύση του εμπάργκο των προμηθευτών δε σημαίνει ότι αυτόματα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. «Με το σύμφωνο σταθερότητας έγιναν περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων κατά τα 2/3. Τα υλικά θα φτάνουν με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών παρά τις εξαγγελίες», τόνισε.
Οπως αναφέρθηκε, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχονταν πέρσι σε 30.000, ενώ υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι γιατροί κατά 4.500 και αυτό για να έχουν οι Ελληνες ασθενείς τη στοιχειώδη περίθαλψη που δικαιούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
(πηγη ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)