«Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο μάς κοστίζει η καθαριότητα ενός από τα 140 νοσοκομεία της χώρας.Τη στιγμή που τα μισά χρήματα είναι υπεραρκετά. Ποιο πάρτι είπε η υπουργός ότι τελείωσε;». Τα λόγια είναι του Ανδρέα Λύτρα, προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».
«Για την καθαριότητα του νοσοκομείου μας, πρόσφατα υπογράφτηκε διετής σύμβαση με ιδιώτη. Από 1ης Απριλίου φέτος μέχρι και το τέλος του 2012 το νοσοκομείο θα πληρώσει από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 892.083 ευρώ. Το ετήσιο κόστος για τον ιδιώτη, για μισθούς, υπερωρίες, ένσημα, υλικά, είναι το πολύ 400.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα μισά χρήματα. Επομένως, στα δύο χρόνια σύμβαση το ένα είναι καθαρό κέρδος», λέει στην «Ε» ο Αν. Λύτρας.
Οπως αναφέρει η ανοιχτή επιστολή που υπογράφει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο: «Με το ίδιο ποσό για ένα χρόνο το Δημόσιο, το υπουργείο, το νοσοκομείο, θα μπορούσε να προσλάβει με μόνιμη σχέση 67 άτομα, αντί 45 που υποχρεούται σύμφωνα με τη σύμβαση να απασχολήσει ο ιδιώτης. Επιπλέον, αντί για μισθό 600-800 ευρώ μικτά που φαίνεται ότι δίνει ο ιδιώτης, θα έπαιρναν τα άτομα αυτά 1.107 ευρώ μικτά. Είκοσι δύο άτομα παραπάνω δηλαδή, με μεγαλύτερους μισθούς από 300-500 ευρώ μικτά που παίρνουν ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας».
Ανοιχτή επιστολή
Η ανοιχτή επιστολή που κοινοποιήθηκε στην υπουργό Υγείας υπογραμμίζει ότι: «Αν το παράδειγμα αυτό το κάνετε αναγωγή στα περίπου 140 νοσοκομεία της χώρας -μεγαλύτερα ή μικρότερα- θα καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος -σπατάλης- κέρδους εκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτες στον χώρο της Υγείας. Αρα η πολιτική στον χώρο της Υγείας είναι με τα πολλά στους λίγους. Αν δε συνυπολογίσουμε το κόστος της φύλαξης, της τεχνικής υπηρεσίας που σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχει ανατεθεί σε ιδιώτες, τότε μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι το μεγάλο πάρτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Ολα αυτά ακόμα και την ώρα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που κόβονται μισθοί, δώρα, επιδόματα, συντάξεις, μειώνονται ποσά για υπερωρίες, εφημερίες, αργίες, νυχτερινά, εκτός έδρας. Την ώρα που οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά προκαλούν ακόμη και αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων και οι προμηθευτές εκβιάζουν για την είσπραξη των οφειλών της τάξεως των 5,5 δισεκατομμυρίων. Την ώρα που το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται δραματικά. Την ώρα που το ΕΣΥ ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν είναι, αιμορραγεί και η παραοικονομία μέσα σε αυτό οργιάζει σε όλα τα επίπεδα