Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Kακοδιαχείριση στον ΟΠΑΔ!


Τα γράφαμε πριν από ένα μήνα στην υπουργό Υγείας για την κακοδιαχείριση στον ΟΠΑΔ και τελικά παρενέβη το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών το οποίο πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους στον οργανισμό και τις υπηρεσίες του στην Αττική και ανακάλυψε τα μύρια όσα, με αποτέλεσμα να τα στείλει στον εισαγγελέα εφετών.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση των επιθεωρητών προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε 22 γιατρούς και ελεγκτές και πέντε διοικητικούς υπαλλήλους καθώς προέκυψαν μεγάλες υπερκοστολογήσεις σε συνταγογραφήσεις και ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς και ιατρικές κλινικές, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δεν ήταν καν συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για το 2009 υπήρξαν τεράστιες δαπάνες σε συμβεβλημένους φαρμακοποιούς της Αν. Αττικής, αυξημένες κατά 57,11%, από 34.755.751 το 2008 σε 41.991.086 το 2009.

Κατά τη διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν ακόμη, καταβολές περίπου 18 εκατομ. ευρώ σε γενική κλινική, η οποία δεν έχει συνάψει σύμβαση «εσωτερικών ασθενών» με την υπηρεσία Ασφάλισης του Ταμείου της Αν. Αθήνας, ενώ εντοπίστηκαν αδιαφανείς διαδικασίες κατά τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάθεση της ηλεκτρονικής καταγραφής και του ελέγχου των ηλεκτρονικών επισκέψεων το 2005.

Απότελεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης είναι να μην έχει αναπτυχθεί ακόμη η βάση δεδομένων για τον έλεγχο της συχνότητας συνταγογράφησης και της πραγματοποίησης ιατρικών πράξεων και επισκέψεων ανά ασφαλισμένων, γεγονός που έχει ως συνέπεια να καταβάλει ιδιαίτερα υψηλά ποσά χωρίς τη δυνατότητα διασταυρωτικών ελέγχων.

Στην έκθεση αναφέρονται και έλεγχοι σε φυσίατρους που τιμολογούσαν αποκαταστατικές φυσικοθεραπείες και αντί αυτών έκαναν στους ασφαλισμένους spa και ταϋλανδέζικο μασάζ. Ελπίζουμε να μην εξαιρέθηκε από τον έλεγχο το γνωστό φυσικοθεραπευτήριο των δυτικών προαστίων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επανέλθουμε με αποκαλύψεις.
(ΠΗΓΗ parapolitika.gr)