Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ...

(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Κατά 11,8 δισ. ευρώ αυξήσαμε το δημόσιο χρέος στο πρώτο τρίμηνο του έτους με αποτέλεσμα να αγγίξει πλέον τα 311 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας. Επιβεβαιώνουν με άλλα λόγια την περιβόητη «δυναμική του δημόσιου χρέους», η οποία προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία τα προσεχή δύο χρόνια και -σύμφωνα με όσους την επικαλούνται- οδηγεί αναπόφευκτα στην αναδιάρθρωσή του.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2009, σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος (της κεντρικής κυβέρνησης) αυξήθηκε κατά 28,31 δισ. ευρώ, ή κατά 10%, δηλαδή με ρυθμό πολλαπλάσιο της ονομαστικής μεταβολής του ΑΕΠ, γεγονός που εξηγεί και τη μεγέθυνσή του ως ποσοστού του εθνικού εισοδήματος. Στο τέλος Μαρτίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ήταν 7,16 δισ. ευρώ και σχηματίστηκαν καθώς είχαν αρχίσει να εντείνονται οι αβεβαιότητες για τον δανεισμό από τις αγορές, λόγω της ανόδου των spreads δανεισμού.

Για φέτος, το δημόσιο χρέος θα παρουσιάσει και νέα αύξηση σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και θα διαμορφωθεί σε 326.305 εκατ. ευρώ, ή στο 133,6% του ΑΕΠ, με όποιες επισφάλειες έχει η συγκεκριμένη εκτίμηση, λόγω των αβεβαιοτήτων και της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας φέτος.

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το συνολικό χρέος ή χρέος κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους τίτλους που κατέχουν Ελληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες αλλά και τα ομόλογα που κατέχουν κρατικοί φορείς, όπως ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Τα ομόλογα των φορέων γενικής κυβέρνησης αποτελούν το ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο υπολογίζεται σε 32 δισ. ευρώ και αφαιρείται από το συνολικό και προκύπτει το χρέος γενικής κυβέρνησης, που παρακολουθούν η Κομισιόν και οι αγορές.

25,75 δισ. σε εγγυήσεις

Αύξηση παρουσίασαν και οι εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τον δανεισμό τους, από ελληνικές ή ξένες τράπεζες. Ειδικότερα, το ύψος των εγγυήσεων που χορηγήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, κατά 10,2% ή κατά 2,38 δισ. ευρώ, και διαμορφώθηκαν σε 25,75 δισ. ευρώ.

Φρένο στο εφιαλτικό σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους εξαιτίας της υπερβολικής διόγκωσής του ως ποσοστού του ΑΕΠ μπορεί να βάλει μόνο η μεγέθυνση της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank επισημαίνουν στο εβδομαδιαίο δελτίο ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα μέτρα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ώστε να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία. Η κινητοποίηση αυτή όμως δεν θα πρέπει να γίνει μέσω επιδοτήσεων, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά με αξιοποίηση των ευκαιριών και κατάργηση των γραφειοκρατικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων. *