Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Χρειάζεται ένας «Καλλικράτης» και για την Υγεία!

(ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ)
Η πρόληψη και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής θα µπορούσαν να χαρίσουν στους Ελληνες τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια ζωής. Οπως ωστόσο υπογραµµίζει ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, που ορίστηκε πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων, σηµαντικό ποσοστό των πολιτών δεν κάνει τις απαραίτητες προληπτικές εξετά σεις. Αντίθετα, παρατηρείται στη χώρα µας ανεξέλεγκτη συνταγογράφη ση και κατανάλωση φαρµάκων και µάλιστα ακριβών, που εκτοξεύει τις δαπάνες στα ύψη.

1 Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΟΦ στη χάραξη της πολιτικής φαρµάκου;
Θα είµαι έτοιµος να µιλήσω όταν αναλάβω τα καθήκοντά µου και κυρίως όταν ενηµερωθώ και συνεργαστώ µε τα στελέχη του Οργανισµού.

2 Προβληµατίζουν οι αυξηµένες τιµές για το φάρµακο ;
Μέχρι σήµερα οι προσπάθειες τιµολογιακής πολιτικής δεν απέδωσαν τα αναµενόµενα, γιατί το κύριο πρόβληµα είναι η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ταυτόχρονα µε την υποκατάσταση φθηνών δοκιµασµένων φαρµάκων από νέα, πιο ακριβά.

3 Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
Ολοι οι εµπλεκόµενοι. Η Πολιτεία, οι φαρµακευτικές εταιρείες, οι φαρµακοποιοί, οι πολίτες και κυρίως οι γιατροί.

4 Υπάρχει λύση;
Η Πολιτεία έχει προχωρήσει τους τελευταίους µήνες µία σειρά από σηµαντικές πολιτικές.Θα χρειαστούν όµως και άλλες.

5 Θεωρείτε λύση την αύξηση του µεριδίου γενόσηµων φαρµάκων στην αγορά;
Τα γενόσηµα από τη στιγµή που είναι πιο φθηνά, θα µπορούσαν να συµβάλουν περισσότερο στη συγκράτηση των δαπανών. Αρκεί να είναι ασφαλή και αποτελεσµατικά. Γιατί ένα φάρµακο µπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά αν είναι πιο αποτελεσµατικό µειώνει το συνολικό κόστος θεραπείας.

6 Τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αντί της εµπορικής ονοµασίας;
Σε ορισµένες χώρες εφαρµόζε ται µε επιτυχία, στη χώρα µας όµως πρέπει να προσµετρηθούν η ελλιπής εκπαίδευση και ενηµέρωση των γιατρών στην κλινική φαρµακολογία και ο κίνδυνος να µετακυληθούν τα κίνητρα για ακριβά φάρµακα από τους γιατρούς στους φαρµακοποιούς.

7 Πώς είναι η πρόληψη στην Ελλάδα;
Σχεδόν ανύπαρκτη. Η πρόληψη είναι υποβαθµισµένη στις προτεραιότητες της Πολιτείας, στις πρακτικές των γιατρών και στη συνείδηση των πολιτών. Τελευταία όµως κάτι αλλάζει. Για να δούµε.

8 Οι καµπάνιες αποδίδουν;
Οχι. Πλέον οι Ελληνες εί ναι αρκετά ενηµερωµένοι. Αυτό που λείπει είναι οργανωµένα προγράµµατα Αγωγής Υγείας στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στους τόπους κατοικίας και οργανωµένες υπηρεσίες για προληπτικό έλεγχο.

9 Πρόληψη σηµαίνει τακτικός ιατρικός έλεγχος;
Σηµαντικά ποσοστά Ελλήνων δεν κάνουν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις, κυρίως για τα καρδιαγγειακά και τους καρκίνους που αποτελούν τις βασικές αιτίες θανάτου.

10 Τo check up είναι ενιαίο για όλους;
Είναι επιστηµονικό λάθος και οικονοµικά δαπανηρό να γίνονται εξετάσεις σε ενιαία και ετήσια βάση.

11 Η απουσία µαζικού προληπτικού προγράµµατος κόβει χρόνια;
Αν φροντίζαµε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, δηλαδή το κάπνισµα, την κακή διατρο φή, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και το στρες και αν κάναµε τις βασικές προλη πτικές εξετάσεις, θα κερδίζαµε κατά µέσο όρο τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής.

12 Υπάρχουν ανισότητες στις προληπτικές εξετάσεις…
Οι πλουσιότεροι κάνουν πιο συχνά προληπτικές εξετάσεις από ό,τι οι φτωχότεροι. Το ίδιο παρατηρούµε και στα Ταµεία, ανάµεσα στα λεγόµενα «φτωχά» και «ευγενή».

13 Εντοπίζονται και στο ΕΣΥ ανισότητες;
Παρά το φακελάκι που καταστρατηγεί κάθε έννοια δωρεάν περίθαλψης, το ΕΣΥ παραµένει σχετικά ισότιµο.

14 Η ψαλίδα των ανισοτήτων θα ανοίξει;
Αλλού θα ανοίξει και αλλού θα κλείσει. Οι Ελληνες λόγω οικονοµικών δυσκολιών µάλλον θα προσφεύγουν στο ΕΣΥ και λιγότερο στον ιδιωτικό τοµέα, µειώνοντας έτσι τις σχετικές ανισότητες. Οσοι µπορούν να πληρώνουν θα είναι µεν λιγότεροι αλλά πιο προνοµιούχοι.

15 Το ΕΣΥ µπορεί να αναβαθµιστεί σε περίοδο οικονοµικής ύφεσης;
Μπορεί εφόσον υπάρξει σύγχρονη οργάνωση και διοίκη ση κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά και εφόσον λειτουργήσει επιτέλους οργανωµένη Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας.
16 Τα νοσοκοµεία αποδεικνύονται σπάταλα…
Η σπατάλη στα νοσοκοµεία έχει να κάνει πρωτίστως µε την κακοδιοίκηση που παράγει διαφθορά. Η σπατάλη που µπορεί να µειωθεί, ανέρχεται στο 30% των σηµερινών δαπανών.

17 Μπορεί να µπει φρένο στις µίζες και τα φακελάκια;
Ασφαλώς, αρκεί να µπει φρένο στην κακοδιοίκηση και την άναρχη οργάνωση.

18 Η οικονοµική κρίση βλάπτει την υγεία;
Η φτώχεια είναι πρώτη αιτία αρρώστιας και θανάτου διε θνώς, ενώ η ανεργία αλλά και η απειλή απώλειας της εργασί ας επιδεινώνουν την υγεία.

19 Αρα κρίνεται επιτακτικός ο επανασχεδιασµός του ΕΣΥ αφού θα αποτελέσει «καταφύγιο»;
Χρειάζεται ένας «Καλλικράτης» και για την Υγεία. Οι σηµερινές υποδοµές και το ανθρώπινο δυναµικό είναι άναρχα κατανεµηµένα, παρουσιάζοντας αλλού υπερκατανάλωση και αλλού ελλείψεις, µε τραγικές πολλές φορές επιπτώσεις.

20 Μία συµβουλή υγείας…
Οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν πάνω απ’ όλα να µην αρρωσταίνουν, ασκώντας σωστά την πρόληψη. Το αν είµαστε υγιείς ή άρρωστοι εξαρτάται κατά 50% από τη συµπεριφορά µας.