Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ.

EΞI μήνες επιπλέον περιθώριο πήραν προκειμένου να προσαρμοστούν όσοι ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες θα παρέχονται και από άλλους φορείς όπως τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, καθώς και από λοιπούς επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της υγείας, όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους.
Συγκεκριμένα το Yπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νομοσχέδιο του Yπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε χθες, «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», κατέθεσε διάταξη με την οποία οι 12 μήνες προσαρμογής γίνονται 18.
Τρεις ακόμη βελτιώσεις που κατατέθηκαν αφορούν στις δραστικές ουσίες ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας, στην κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών και στις ιδιωτικές μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης. Συγκεκριμένα:
- Kαθορίζεται η εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας καθώς και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας.
- O εφοδιασμός των φαρμακείων των ιδιωτικών κλινικών με φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και η διακίνησή τους αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών σε αυτές.
- Ολες οι ιδιωτικές μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης που λειτουργούν βάσει των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 225 υποχρεούνται να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής καθορίζονται με Κοινή Yπουργική Απόφαση (KYA) των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.