Κυριακή 4 Απριλίου 2010

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ!

(ΠΗΓΗ ΚΥΡ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Με μεταχρονολογήσεις δαπανών, περικοπές κονδυλίων από τους εργαζόμενους και χωρίς να αγγιχτούν ουσιαστικά τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να περιστείλει τις δαπάνες στο ΕΣΥ και να κερδίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
Η... «επιχείρηση ψαλίδισμα εξόδων» της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου φαίνεται πως περιορίζεται στις μειώσεις αποδοχών γιατρών και εργαζομένων. Χωρίς να έχουν αγγιχτεί ακόμη οι βασικές πηγές σπατάλης που εντοπίζεται αλλού.
Είναι ενδεικτικό ότι έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε μεγάλο δείγμα νοσοκομείων της Αττικής δείχνει ακριβώς ότι από τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν περιορισθεί λειτουργικά έξοδα (ιατρικό υλικό, μηχανήματα, αναλώσιμα κ.λπ.) κατά τουλάχιστον 30% (σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό φθάνει και στο 40%). Από τη μέτρηση που έγινε σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων, απεδείχθη ότι η αποδοτικότητα των νοσοκομείων δεν ξεπερνά κατά μέσον όρο το 70%, γεγονός που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσόν θα μπορούσε να εξοικονομηθεί. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι λειτουργικές δαπάνες (χωρίς τους μισθούς) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας αγγίζουν ετησίως κοντά στα 4 δισ. ευρώ, αμέσως θα μπορούσε να κερδηθούν 1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Υπερτιμολογήσεις από 300% έως 500%
Μεγάλη πληγή για το δημόσιο σύστημα παραμένουν οι προμήθειες των ιατρικών υλικών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε χρόνο ξοδεύονται συνολικά περί τα 3 δισ. για την αγορά των ιατρικών υλικών. Αλλά το συνολικό ποσό θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30%, ήτοι να εξοικονομούνται περίπου 900 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και αυτό επειδή σήμερα κατά την αγορά των προϊόντων υπάρχουν υπερτιμολογήσεις που κυμαίνονται από 300% έως και 500%, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις μίζες που κυμαίνονται από 15% έως και 30%.
Για τη φετινή χρονιά το υπουργείο Υγείας με βάση το πρόγραμμα προμηθειών θα διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ για τις προμήθειες. Αλλά το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνται ακόμη συνολικοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί στα νοσοκομεία και δεν αναμένεται να γίνουν και πολύ σύντομα.
Τα φάρμακα μπορεί να μην καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων στο ΕΣΥ αλλά εξακολουθούν να κοστίζουν κάθε χρόνο κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Οι μειώσεις των τιμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αναμένεται να επιφέρουν μείωση του κόστους αλλά αν δεν υιοθετηθούν άμεσα οι νοσοκομειακές συσκευασίες των φαρμάκων και οι διαγωνισμοί με βάση τη δραστική ουσία (μέσω των οποίων μπορούν να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές τιμές), η δαπάνη θα συνεχίσει να είναι στα ύψη.