Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΟΛΙΓΩΡΙΑ!

Μάταια περίμεναν δύο ασθενείς στην Αθήνα τα μοσχεύματα για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς προκειμένου να αποκατασταθεί η όρασή τους... Η οικογένεια Αμερικανών που μέσα στον πόνο της αποφάσισε να δωρίσει τα μοσχεύματα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι στα μέσα της διαδρομής θα... γυρνούσαν πίσω στις ΗΠΑ, άχρηστα πια αφού είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος!
Το γεγονός κατήγγειλε το Δ.Σ. της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, επισημαίνοντας πως το διάστημα μέχρι την εκλογή του καινούργιου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς προς μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Σήμερα το 90% μοσχευμάτων κερατοειδούς έρχεται από το εξωτερικό. Αφού γίνει η δωρεά, ο μηχανισμός λήψης και διακίνησης του μοσχεύματος από τις έγκυρες τράπεζες γίνεται μέσα σε 48 ώρες. Υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα ειδοποίησης των γιατρών και η μετακίνηση του ιστού αναγκαστικά πρέπει να γίνει εντός ολίγων ημερών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση προτού περάσει -ιδανικά- η εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, δέκα μέρες μετά τη λήψη του μοσχεύματος.
Οταν βρεθεί μόσχευμα, μας εξήγησε ο αναπλ. καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που περίμενε τα μοσχεύματα από τις ΗΠΑ, ενημερώνεται ο ΕΟΜ και δίνει την έγκριση ώστε να περάσουν από τελωνείο.
«Στις 14 Απριλίου ενημερωθήκαμε ότι θα έρθουν μοσχεύματα από την Αμερική και όταν στις 19 του μήνα το απόγευμα οριστικοποιήθηκε η ταυτοποίηση δοτών και δόθηκε από τις ΗΠΑ το Flight plan που θα τα μετέφερε, προχωρήσαμε την άλλη μέρα το πρωί στην ενημέρωση του Οργανισμού, ότι έρχονται από Αμερική», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.
«Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει ενεργός πρόεδρος ακόμη για να υπογράψει! Ζητήσαμε γραπτώς τη δήλωσή τους αυτή και στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες στα μέσα της διαδρομής γύρισαν τα μοσχεύματα πίσω! Οντως, γύρισαν πίσω δύο μέρες αργότερα, άχρηστα πια..., αφού είχε περάσει ο χρόνος που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».
«Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε ο ΕΟΜ να αναλαμβάνει εξαρχής την αναζήτηση, παραγγελία, εισαγωγή και διεκπεραίωση όλων των μοσχευμάτων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ενωσης Ιωάννης Δατσέρης και ο γ.γ. Γεώργιος Ελευθερίου.

Η αντίφαση
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο καινούργιος πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Ι.Γ. Βλαχογιάννης, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «λόγω της επελθούσης ανωμαλίας στις αεροπορικές μεταφορές η άφιξη του μοσχεύματος ακυρώθηκε από τον ίδιο τον οφθαλμίατρο», ενώ «κατά την επικοινωνία που είχε ο υπεύθυνος του Οργανισμού με τον κ. Κανελλόπουλο συνεφωνήθη να ορισθεί άλλη ημερομηνία εμφύτευσης του μοσχεύματος όταν ομαλοποιηθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες».
Η συγκεκριμένη δεν είχε πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Κανελλόπουλος, και η συγκεκριμένη πτήση έφτασε κανονικά στην Αθήνα, ενώ στην επιστολή του ΕΟΜ προς τον ίδιο με ημερομηνία 21/4 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «στη μεταβατική αυτή περίοδο και μέχρις ότου να συνέλθει το νέο Δ.Σ. και να ορίσει αναλόγως τη διαδικασία και τον αρμόδιο για την τήρησή της, δεν θα είναι εφικτό να δίνονται εγκρίσεις εκτελωνισμού μοσχευμάτων».
(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)