Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι γιατροί του ΓΝ Λάρισας και των ΚΥ στη σημερινή τους Γενική Συνέλευση συζήτησαν την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία με κορυφαίο ζήτημα, στην παρούσα φάση, αυτό των εφημεριών και αποφάσισαν τα παρακάτω: Τα Νοσοκομεία του Νομού εδώ και μήνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (επίσχεση εργασίας) λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων και των περικοπών στα κονδύλια των προγραμμάτων εφημέρευσης. Η κυβέρνηση, την ώρα που κωφεύει απέναντι στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό, προωθεί την περαιτέρω απαξίωση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Οι υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραμένουν στα χαρτιά, παρά τις αυξανόμενες ελλείψεις, που αντιμετωπίζονται μερικώς και προσωρινά, με ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης (επικουρικοί γιατροί, γιατροί με μπλοκάκι, ολιγόμηνες συμβάσεις απασχόλησης). Η έννοια του ασθενή στα Δημόσια Νοσοκομεία αντικαθίσταται από την έννοια του πελάτη που καλείται ο ίδιος να πληρώσει (απογευματινά ιατρεία, εργαστηριακές εξετάσεις, παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα, φακελάκι).
Υπ' αυτή την κατάσταση και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, το Νοσοκομείο μας έχει περιέλθει σε πλήρη αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας. Ξενοδοχειακές υποδομές, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, επίπεδο νοσηλείας βρίσκονται σε τριτοκοσμικό επίπεδο και οι συνθήκες εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού αντιστοιχούν σε συνθήκες γαλέρας. Μεταξύ των άλλων το Νοσοκομείο καλείται να εφημερεύει 20 ημέρες το μήνα έναντι 10 του Πανεπιστημιακού με υπερδιπλάσιες δυνατότητες.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση οργάνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για απόσυρση από την γενική εφημερία της Τρίτης 20 Απριλίου 2010, έχουμε την άποψη ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν δικαιούνται να τα κλείνουν οι γιατροί, το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οι δορυφόροι τους.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι και αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε όποια περίπτωση κάλυψης της αυριανής γενικής εφημερίας, την ώρα που μετά από 2 μέρες συνεχούς εφημέρευσης το Νοσοκομείο μας μετατρέπεται σε βασίλειο του ράντζου. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα εφημεριών Απριλίου είναι αίολο και εκτελείται με προσωπική ευθύνη των γιατρών, χωρίς να έχει εγκριθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία και το ΔΣ του Νοσοκομείου. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε περικοπή κονδυλίων από τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και θεωρούμε καθαρή κλοπή την μη καταβολή τμήματος των δεδουλευμένων, όπως επιχειρείται για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες Ιανουαρίου καιεντεύθεν.
Δηλώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να καταρτίσουμε και να εκτελέσουμε προγράμματα εφημέρευσης για το μήνα Μάιο, αν η Διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρήσουν σε αλλαγή του επαίσχυντου συστήματος εφημέρευσης. Είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα και στο κόσμο το μικρότερο Νοσοκομείο να κάνει διπλάσιες εφημερίες από το μεγάλο και σύγχρονο. Η τουλάχιστον εναλλάξ εφημερία μεταξύ των δύο Νοσοκομείων αποτελεί, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, ελάχιστο αναγκαίο όρο στοιχειώδους λειτουργίας του συστήματος. Οι γιατροί του Νοσοκομείου μας αύριο Τρίτη θα βρίσκονται σε συνεχόμενη Συνέλευση για όλο το πρωινό ωράριο.
Συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας από το πρωινό ωράριο επ' αόριστον.
Καλούμε το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας να μην συναινέσουν σε κανενός είδους περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
Καλούμε τον πληθυσμό και τους φορείς σε συμπαράσταση και αγώνα προάσπισης του Δημοσιου και δωρεάν χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος της Υγείας.
Όλοι στην απεργία που έχει προκυρήξει η ΟΕΝΓΕ για τις 21 και 22 του Απρίλη.