Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΔΝΤ!

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε χθες να γίνουν διαβουλεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, η Ελλάδα ζητάει να ξεκαθαριστούν οι όροι για την παροχή στήριξης, δηλαδή δανεισμού από τα μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ο υπουργός Οικονομικών, ζητήθηκαν οι διαβουλεύσεις για να συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Επιβεβαιώνεται από την επιστολή του υπουργού, ότι η απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης είναι γενική και αόριστη, γι' αυτό και οι αγορές δεν έδειξαν καμία διάθεση να υποχωρήσουν, να ρίξουν τα σπρεντ και να μειώσουν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ της επιστολής έπεσαν για ελάχιστο χρόνο τα σπρεντ, προφανώς διότι εκτιμήθηκε ως σοβαρή η κίνηση. Τόσο όμως από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά του επιτρόπου Ολι Ρεν διευκρινίστηκε ότι η επιστολή δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, αλλά είναι μια τυπική διαδικασία, τεχνικού χαρακτήρα, απαραίτητη για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις σχετικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΠΟΣΟ «ΤΥΠΙΚΗ», όμως, μπορεί να είναι η διαδικασία, όταν εμπλέκεται σ' αυτήν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είναι γνωστόν, υπαγορεύει τους δικούς του σκληρούς όρους για τον δανεισμό; Και δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κατ' επανάληψη δήλωσε πρόσφατα πως το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός, με μείωση των αποδοχών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ του θανατηφόρου για τις περιστάσεις φαρμάκου έσπευσε να υιοθετήσει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ζητώντας με δήλωσή του περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, με τη σύσταση να το αποφασίσουν η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ότι οι διαβουλεύσεις, που θα αρχίσουν τη Δευτέρα με το τριμερές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έρχεται στην Αθήνα, θα αφορούν πρόσθετα μέτρα αλλά και την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ από τις διαβουλεύσεις, αν ο μηχανισμός στήριξης έχει αντίκρυσμα, δηλαδή μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα στη μάχη με τους δανειστές της αγοράς ή η ενεργοποίησή του θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.
(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)