Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και νοσοκομείων προβλέπει το σχέδιο εξοικονόμησης πόρων στην υγεία, προκειμένου να ελεγχθούν τα μεγάλα ελλείμματα που εξακολουθούν να συσσωρεύονται.
Η πολιτική ηγεσία προχωρεί άμεσα σε συγχώνευση οκτώ οργανισμών, με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Αν ζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το υπουργείο θα εξετάσει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης νοσοκομείων.
Μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει «πιλοτικά» παρατηρητήριο τιμών για τα υλικά που προμηθεύονται τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ δοκιμάζεται και σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στο ΕΣΥ.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο υπουργός τόνισε ότι κριτήριο για τις αλλαγές δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ανέφερε, πάντως, ότι το χρέος των νοσοκομείων «τρέχει» με 170 έως 175 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Οι οκτώ οργανισμοί που συγχωνεύονται είναι: το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (η αποστολή του θα καλυφθεί από υπάρχουσες δομές του υπουργείου), το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος (θα συγχωνευτεί με το Εθνικό Κέντρο Αίματος), το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερευνας (θα συγχωνευτεί με το ΕΚΚΕ), το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (θα συγχωνευτεί στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης) και το Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης.

Για τους εργαζόμενους στους φορείς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι θα επιδιωχθεί να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Για τις νέες προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, σημείωσε ότι ο χώρος της υγείας είναι ο μόνος στον οποίο οι προσλήψεις πραγματοποιούνται χωρίς περικοπές.
Η υπουργός έδωσε έμφαση και στις προμήθειες των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις διαφοροποιήσεις τιμών στα υλικά που διατίθενται στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στο εξωτερικό.
Για τον περιορισμό του φαινομένου οργανώνεται «παρατηρητήριο τιμών», το οποίο θα καταγράφει τις τιμές πανευρωπαϊκά και θα ενημερώνει σχετικά τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ). Το «παρατηρητήριο» θα λειτουργήσει δοκιμαστικά έως το καλοκαίρι.
Ο γενικός γραμματέας, κ. Νίκος Πολύζος, ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των νοσοκομειακών χρεών παραμένει σταθερός σε σχέση με πέρυσι. Η υφυπουργός Υγείας, κ. Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για σημαντική εξοικονόμηση πόρων και στην ψυχική υγεία.
Για τον συγκεκριμένο τομέα -είπε- ζητήθηκαν 17 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ο απολογισμός του προγράμματος, ωστόσο, έδειξε ότι το ποσό που χρειαζόταν ήταν μόλις 7 εκατ., με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τα άλλα 10. Η κ. Γεννηματά απέδωσε αυτήν τη μεγάλη διαφορά σε «εκτιμήσεις κατά προσέγγιση» που έκαναν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 3ΜΗΝΟ
Εκτόξευση ιδιωτικών δαπανών
Σε εκτόξευση έχουν οδηγηθεί οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας το τελευταίο τρίμηνο, καταγγέλλει ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της υπουργού Υγείας, ο κ. Σαλμάς επεσήμανε χθες ότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Για το νέο σύστημα προμηθειών εκτιμά ότι μια προσεκτικότερη ανάγνωση του Νόμου 3580 του 2007, θα επέτρεπε στην υπουργό να καταλάβει ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει, περιλαμβάνονται στο υπάρχον σύστημα προμηθειών.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, η δυνατότητα για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες προβλέπεται στο άρθρο 3, όπου γίνεται μάλιστα και ρητή αναφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως επίσης και στην αρμοδιότητα της επιτροπής να επιλέγει την προσήκουσα διαγωνιστική διαδικασία.
(ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ)