Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Σε κινητοποιήσεις οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας - Μακροχρόνια απλήρωτοι & χωρίς σχέδιο.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών (πάνω από 7 μήνες!) των γιατρών των Κέντρων Υγείας στην Αχαΐα, όπως σε όλη την 6η ΥΠΕ και σε άλλες 4 ακόμη Περιφέρειες, καθώς και η περικοπή τους πάνω από 25% λόγω μειωμένου κονδυλίου για το 2015, έχει φέρει σε δεινή θέση το ιατρικό σώμα, το οποίο προγραμματίζει κινητοποιήσεις. 
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νομού Αχαίας, στηρίζουν την εφημερία των Κέντρων Υγείας ουσιαστικά χρηματοδοτώντας τη, μιας και η Πολιτεία δε μεριμνεί ούτε καν για τη διατροφή τους. Μαζί μ' αυτούς, απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι για τα νυχτερινά και τις αργίες. Ο εφοδιασμός των ΚΥ σε υγειονομικά υλικά και γραφική ύλη, γίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις μέρα με τη μέρα. Η επίσημη αιτιολόγηση αφορά στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών των ΥΠΕ να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που ανέλαβαν από τη στιγμή που πήραν την ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Προφανώς, δεν πείθει.
Σε σημαντικές παρεμβάσεις της ΕΙΝΑ προς την 6η ΥΠΕ από την αρχή του καλοκαιριού, αναδείξαμε τα προβλήματα που ήδη έχουν περιγραφεί και εισπράξαμε υποσχέσεις διόρθωσής τους. Δυστυχώς, η πρακτική δεν επιβεβαίωσε αυτές τις υποσχέσεις με αποτέλεσμα την ανασφάλεια για το μέλλον των ΚΥ. Πόσο μάλλον όταν μένουν μακροχρόνια απλήρωτοι γιατροί και εργαζόμενοι για τις εφημερίες και τις υπερωρίες τους. Όταν δεν γνωρίζουν αν και πότε και πόσα τελικά θα πάρουν όταν αυτά θα καταβληθούν! Η προτροπή της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων οφειλών και η σύνδεση του μέλλοντος των ΚΥ με βάση τις οικονομικές περικοπές έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία. Ότι πει το μνημόνιο !

Αυτή η κατάσταση έχει εξοργίσει τους γιατρούς των ΚΥ. Η επικείμενη μνημονιακή εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2016 μικρότερων κονδυλίων για την υγεία συνολικά αλλά και για τις εφημερίες των νοσοκομείων και των ΚΥ, δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη Γενική Συνέλευση των γιατρών των ΚΥ που έγινε στις 10/11 και εκτέθηκαν τα προβλήματα, οι γιατροί της Αχαίας, αποφασίζουν τα εξής:

1. Καλούμε τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε καθημερινές κυλιόμενες Στάσεις Εργασίας από τη Δευτέρα 16/11 και από 11.30 π.μ. ως το τέλος του ωραρίου.
2. Ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι δομές και οι εργαζόμενοι σε αυτές.
3. Νομικά μέτρα άμεσης διεκδίκησης των οφειλομένων κατά του Υπ. Υγείας και της 6ης ΥΠΕ.
4. Συμμετοχή των μελών της ΕΙΝΑ στην παράσταση διαμαρτυρίας που έχει καλέσει η ΟΕΝΓΕ στο Υπ. Υγείας στις 27/11 (http://www.ygeianet.gr/images/site/1502/49241_large/stash_ergasias_ky.pdf)

5. Καθώς το 2015 τελειώνει, η Διοίκηση της 6η ΥΠΕ πρέπει να ορίσει άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων οφειλών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης περικοπής του 30% που μας έχει επιβληθεί) και να πάρει σαφείς δεσμεύσεις ότι τα κέντρα υγείας θα συνεχίσουν να εφημερεύουν με ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους που εξυπηρετούν την εφημερία και θα αμείβονται κανονικά και στην ώρα τους. Πιθανή άρνηση ή αδυναμία της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ να ξεκαθαρίσει την θέση της σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλομένων στους γιατρούς και το καθεστώς εφημέρευσής τους, θα την φέρει αντιμέτωπη με την άρνηση των γιατρών των ΚΥ για απλήρωτη εργασία από το Δεκέμβριο κάτι που αναγκαστικά θα τεθεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑ, τη Δευτέρα 23/11/2015.