Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Σκόρπιες Σκέψεις περί Πολυτεχνείου...του Γ.Νεοφώτιστου*

……κάτι για το ...Πολυτεχνείο..!!
Ήταν ένας νέος που μόλις είχε πάρει το πτυχίο του της Ιατρικής. Άφθαρτος , μακριά από οποιαδήποτε εξάρτηση, αλλά και με τη πίστη πως οι ¨ικανοί¨ θα βρουν το δρόμο τους ( από Ελληνική ταινία με το Ληναίο..¨, ) θέλησε να δώσει και εκείνος το δικό του παρών στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973.
Δίχως να είναι μέλος καμιάς οργάνωσης, μαζί με 2-3 καλούς του φίλους, Σάββατο πρωί κατηφορίζει την λεωφόρο Αλεξάνδρας στο δρόμο προς την Πατησίων . Οι πύλες του Πολυτεχνείου ορθάνοιχτες, υποδέχονται μια ατέλειωτη λαοθάλασσα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας , φύλου . κοινωνικής τάξης και μόρφωσης ενώνονται σε μια κοινή ¨παρέα¨ που τη χαρακτήριζε μια και μόνο σκέψη, να μπει τέλος σε μια ξενοκίνητη δικτατορία.
…… Ήταν μια γιορτή που δεν ανήκε σε κανέναν. Ο δεξιός αγκαλιά με τον κομμουνιστή και το κεντρώο, μακριά από κομματικές επιταγές και σκοπιμότητες.
….Σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο. Όμως δεν μπορείς να γιορτάσεις κάτι το οποίο έχει πάψει πια να ζει. Γιατί αυτό που νοιώσαμε εμείς τότε σαν ¨Πολυτεχνείο ¨ έχει πεθάνει προ πολλού..
Βλέπεις …υπάρχουν ελάχιστοι οι οποίοι ή δεν συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή ή και αν συμμετείχαν, το έκαναν με μοναδικό σκοπό να επωφεληθούν (σαν τους λιανοπωλητές στα πανηγυράκια) , και φρόντισαν να την απογυμνώσουν από κάθε συμβολισμό που εκείνη εξέπεμπε.
Αφού την οικειοποιήθηκαν , στη συνέχεια την πατρονάρισαν αφήνοντας μια πικρή γεύση στους χιλιάδες, άδολους και σιωπηλούς αλλά αληθινούς εκφραστές εκείνου του μεγαλειώδους ξεσηκωμού. Εκείνους που δεν μίλησαν ποτέ έκτοτε, γιατί ότι είχαν να πουν το είπαν τότε , εκεί , απέναντι από τους χιλιάδες αστυνομικούς και μετά τους πάνοπλους στρατιώτες.
Ένας από αυτούς, ο νεαρός τότε πτυχιούχος της ιατρικής, αποφάσισε να μιλήσει σήμερα , όχι για άλλο λόγο αλλά επειδή θελει να πει ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους με τους οποίους γιόρτασε μαζί εκείνη τη μεγάλη για τη χώρα γιορτή!
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΣΤΡΑΡΟΥΝ ΤΗΝ...ΠΑΧΥΛΗ ΦΑΤΣΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΥΤΗ !!!
*Ο Γ.Νεοφώτιστος ειναι ιατρός Ειδικός Παθολόγος