Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα, χωρίς τον Βαρουφάκη

Eurogroup: Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα, χωρίς τον ΒαρουφάκηΕίπαν «όχι» στην παράταση, σταματούν τη χρηματοδοτική στήριξη προς Ελλάδα, ετοιμάζονται για Plan B - Ο Βαρουφάκης δεν υπέγραψε το ανακοινωθέν της συνεδρίασης - Δεν δίνουν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων - Μόνο ο Σαπέν, ήταν υπέρ της παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα

Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup «για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης» χωρίς όμως τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους τη συνεδρίαση για το PLAN B, δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποχώρηση Βαρουφάκη ώστε όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το PLAN B για την Ελλάδα! Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν, ήταν ο μόνος στο Eurogroup που ήταν υπέρ της παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους.
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης δεν υπόγραψε το συμπέρασμα του Eurogroup το οποίο βλέπετε εδώ.




Και η μετάφραση
Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Από τις 20 Φεβρουαρίου του 2015, την ημερομηνία όπου υπογράφηκε η συμφωνία παράτασης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και της κρισιμότητας της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τους όρους της πολιτικής, αξιοποιώντας την ευελιξία που παρέχει το τρέχον πρόγραμμα.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη από το Εurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν μονομερώς τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές μεταφορές χρημάτων και υποστήριξης που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή στο ενδεχόμενο περαιτέρω υποστήριξης του ελληνικού λαού μέσω ενός προγράμματος που θα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει μία πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα την Κυριακή, 5 Ιουλίου, δηλαδή έπειτα από τη λήξη του προγράμματος. Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας θα λήξει στις 30 Ιουνίου, μαζί με όλες τις συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA.
Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι προετοιμασμένες να κάνουν ό,τι θεωρούν απαραίτητο για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης



Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν οι χώρες του ευρώ.