Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

«Εξαφανισμένα» τα φάρμακα πρώτης ανάγκης από τα ράφια των φαρμακείων

Εμβόλια και φάρμακα πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων της χώρας βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 
«Αυτή τη στιγμή και ανά περιόδους λείπουν πια πολύ βασικά πράγματα απ 'το χώρο μας όπως αντιβιοτικά , αντιφλεγμονώδη , εμβόλια για τα παιδιά, αυτή τη περίοδο λείπουν 2- 3 βασικές κατηγορίες» λέει στην κάμερα του Star, η φαρμακοποιός Ουρανία Δυακίδου.
Με αυτή την κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα οι φαρμακοποιοί της χώρας. Από απλά κολλύρια  και κορτιζονούχες αλοιφές έως αντιθρομβωτικά και αντιπηκτικά είναι δυσεύρετα και όπως επισημαίνουν επιδίδονται καθημερινά σε αγώνα δρόμου για να βρουν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.
Και ο αγώνας για να βρεθεί το φάρμακο συνεχίζεται… είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο, είτε απευθείας από την εταιρεία. Και πάλι όμως ενδέχεται το φάρμακο να μη βρεθεί και έτσι ο ασθενής θα επιστρέψει στο γιατρό για νέα συνταγή.
Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μήνες τώρα, και φυσικά δεν πληρώνουν τις φαρμακαποθήκες. Έτσι το πρόβλημα μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.
Σύμφωνα πάντως με τον Πανελλήνιο φαρμακευτικό Σύλλογο οι ελλείψεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στα όρια του συναγερμού.