Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ξανά στη ΝΔ ο Λουράντος – Βρήκε κοινή συνισταμένη και με Βορίδη!

Από τη μία άλλη του...ποταμιού στην άλλη και πάλι πίσω, φαίνεται ότι πηγαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, προκειμένου να βρει συμμαχίες στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ.
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η αναζήτηση νέων συμμαχιών από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Αμέσως μετά το κυβερνητικό “άδειασμα” του κλάδου στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο Κωνσταντίνος Λουράντος φαίνεται ότι βρήκε τη στήριξη της ΝΔ, με την κυβέρνηση της οποίας είχε έρθει σε ρήξη.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον τέως υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον οποίο ήταν σε οξεία αντιπαράθεση, όσο εκείνος ήταν στην κυβέρνηση.
Τα ποσοστά κέρδους, η “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ” και το ωράριο των φαρμακείων, είχαν προκαλέσει πέρυσι χάσμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, το οποίο – όπως φαίνεται – δεν ήταν αγεφύρωτο.

Αυτή τη φορά, βρέθηκε “κοινή συνισταμένη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ και στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.

Δήλωση

Η δήλωση του κ. Λουράντου, μετά το τέλος της συνάντησης, τα λέει όλα:

“Ενημερώσαμε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα τεράστια προβλήματα του κλάδου που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή, μεταξύ των οποίων οι πληρωμές των φαρμακείων και η – όπως λέγεται – διοχέτευση των φαρμάκων που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ σε άλλα κανάλια διανομής.

Βρήκαμε κοινή συνισταμένη και όσον αφορά στις πληρωμές μας, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται στην ώρα τους, γιατί τα φαρμακεία δεν μπορούν να αντέξουν καμία περαιτέρω επιβάρυνση από τις καθυστερήσεις, αλλά και από την – όπως λέγεται - διοχέτευση των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε super market και αλλά κανάλια διανομής.

Για το τελευταίο, είναι πολύ περίεργη η στάση της κυβέρνησης, η οποία - με δική της πρωτοβουλία και με δική της ενέργεια - κατέθεσε ως πρόταση, κάτι το οποίον δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Όλη η ιστορία ξεκινάει και τελειώνει σε μια χαριστική πράξη, που έκανε η κυβέρνηση προς τη βιομηχανία, διοχετεύοντας ουσιαστικά ένα τεράστιο ποσό των φαρμάκων, που έπρεπε να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στις τσέπες των καταναλωτών.

Αφήνοντάς το, μάλιστα, και ελεύθερα σε τιμή, αυξάνοντας τις τιμές στο πενταπλάσιο και εξαπλάσιο επιβαρύνοντας τον ελληνικό λαό.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να πάρει πίσω την πρότασή της αυτή και να σταθεί στην προηγούμενη κατάσταση από την οποία έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στα φαρμακεία”.
Κατανόηση

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης έδειξε κατανόηση στα προβλήματα των φαρμακοποιών, επισημαίνοντας τρία σημεία προς την κυβέρνηση:

Να προχωρήσει με τακτικότητα, προσηκόντως και εμπροθέσμως στις πληρωμές προς τους φαρμακοποιούς.
Να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ληξιπροθέσμων, η οποία βρισκόταν σε καλή ροή και σε καλό δρόμο και αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει.
Να εμμείνει στην πολιτική που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, αντί να προτείνει η ίδια την απελευθέρωσή τους, υπερακοντίζοντας ακόμα και τις υποχρεώσεις οι οποίες υπήρχαν στο μνημόνιο, εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να μεριμνήσει, ώστε να αποδειχθεί αυτό που όλοι ξέρουμε:

Ότι ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων λειτουργεί και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη, ούτε και θα προσθέσει τίποτε, η διάθεσή τους από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων.