Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Νωρίτερα σε νοσοκομεία τα κονδύλια για τις εφημερίες

Στα Νοσοκομεία εστάλησαν, και μάλιστα 2 ημέρες νωρίτερα από την τελική προθεσμία, τα χρήματα για τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του έτους, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, τα προβλήματα που κινδυνεύουν να εμποδίσουν την έγκαιρη καταβολή τους. Σε ποιους γιατρούς οφείλεται ακόμα ο Δεκέμβρης.
Το πρώτο βήμα για την καταβολή των εφημεριών Ιανουαρίου-Μαρτίου στους γιατρούς του ΕΣΥ έγινε, με τη μεταφορά στα νοσοκομεία των ποσών, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα, τα χρήματα έφθασαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα σήμερα, 2 ημέρες πριν την προθεσμία της 23 Μαΐου. Έτσι, τα Νοσοκομεία που έχουν θεωρημένα εντάλματα από τους Επιτρόπους μπορούν να τα αναρτήσουν στην Εθνική Αρχή Πληρωμών. Με αυτό τον τρόπο οι εφημερίες θα καταβληθούν κανονικά στις 27 Μαΐου, όπως έχει δεσμευθεί η Αριστοτέλους και ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Ανδρ. Ξανθός.
Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια έχει διεκπεραιώσει τη διαδικασία ενταλματοποίησης και ανάρτησης, όπως και το Νοσοκομείο του Ρίο.
Αντιθέτως, εμπλοκή φαίνεται πως παρουσιάζεται στα Κέντρα Υγείας, λόγω της μεταφοράς της ευθύνης καταβολής μισθοδοσίας και εφημεριών από τα νοσοκομεία στις ΔΥΠΕ, που ισχύει μετά από πρόσφατη νομοθετική αλλαγή. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας, τα ΚΥ διαθέτουν ξεχωριστό κονδύλι, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Πιο άτυχοι από όλους, όμως, είναι οι γιατροί σε ΝΜΤΣ, Αρεταίειο και Αιγινήτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο δεν ξέρουν αν θα πάρουν τις εφημερίες για το πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά δεν έχουν πληρωθεί καν τις εφημερίες του Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα, πληροφορούμαστε, πηγάζει στην Αριστοτέλους, όπου έχει κολλήσει η σχετική ΚΥΑ, που θα έλυνε το πρόβλημα μια και καλή.