Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρωστά για φάρμακα!

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους, καθώς η ρευστότητα του Οργανισμού είναι πλέον μηδενική.
Όμως λόγω αυτής της έλλειψης ρευστότητας η αγορά φαρμάκου έχει παγώσει με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο φορείς είναι στην αναμονή για να εισπράξουν τις οφειλές των προηγούμενων μηνών ώστε να μπορούν να κινήσουν και πάλι τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Είναι ενδεικτικό πως οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν τα μισά για τον Ιανουάριο ενώ οι υπόλοιποι, φαρμακευτικές εταιρείες, συνεταιρισμοί κ.λ.π. είναι άγνωστο πότε θα δούνε το χρώμα του χρήματος.
Γι αυτό και όλοι οι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ χρωστά συνολικά 2 δις ευρώ προς τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα του Φαρμάκου.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους φορείς οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στα γραφεία του ΠΦΣ , οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ , του ΠΦΣ, του ΠΣΦ , του ΣΑΦΕ, της ΟΣΦΕ και του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ τόνισαν πως ο «κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης είναι ορατός μέσα στις επόμενες ημέρες».
Η στάση εμπορίου στην αγορά φαρμάκου θα πραγματοποιηθεί άμεσα, λένε οι φορείς, αν ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα για να την διοχετεύσει στους παρόχους.

Οι φορείς του φαρμάκου αντιλαμβάνονται την κρίσιμη συγκυρία και στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, σημειώνουν χαρακτηριστικά, όμως «οι οικονομικές αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί».