Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Στα 500 εκατ. ευρώ τα αναδρομικά των νοσοκομειακών γιατρών, σε περίπτωση δικαίωσης από το ΣτΕ

Το μισό δισ. ευρώ θα αγγίζει το κόστος στην περίπτωση που δικαιωθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσφυγή τους κατά του νόμου 4093/12.
Με τον συγκεκριμένο νόμο, υπήρξε μείωση κατά 45% του ονομαστικού τους μισθού, με αποτέλεσμα να καλούνται σήμερα να επιβιώσουν διευθυντές με 1.400 ευρώ τον μήνα και επιμελητές με 1.100 έως 1.250 ευρώ.
Με προτροπή της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ), 45 Ενώσεις γιατρών έχουν προσφύγει κατά του παραπάνω νόμου και η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Σε περίπτωση δικαίωσης, κάθε επιμελητής μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά ποσά έως 25.000 ευρώ και κάθε διευθυντής ΕΣΥ 30.000 ευρώ.
Ευνοϊκή δικαστική απόφαση θα αφορά συνολικά 21.000 νοσοκομειακούς γιατρούς. Από αυτούς, οι 12.000 είναι μόνιμοι και οι 9.000 ειδικευόμενοι.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι η συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για τους γιατρούς.
Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση είχε υπάρξει για τους ένστολους, με το συνολικό της κόστος να
ανέρχεται στα 830 εκατομμύρια ευρώ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, αποφάσισε να δώσει τα μισά αναδρομικά και με δόσεις σε βάθος τριετίας.

Προσλήψεις

Παράλληλα με τη μισθολογική αποκατάσταση, η ΟΕΝΓΕ ζητεί άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να στηριχτούν τα Τμήματα που καταρρέουν, οι ΜΕΘ, οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας απαιτεί, επίσης, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους, αλλά και των προηγουμένων ετών που περιέκοψε η μνημονιακή συγκυβέρνηση, την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Ζητεί την άμεση παροχή δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και του 1 ευρώ ανά συνταγή, τη δόμηση συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας, τον άμεσο διορισμό των νέων διοικητών των Υγειονομικών περιφερειών και την αντικατάσταση των διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Στην περίπτωση που η ΟΕΝΓΕ διαπιστώσει πως μετά τις 20 Απριλίου δεν υπάρχουν δείγματα προόδου στα ζητήματα, θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις.