Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μιλτ. Νεκτάριος: Σύνδεση ασφαλιστικής αγοράς με το ΕΣΥ- Έτσι θα γίνει αποτελεσματικό και χωρίς ελλείμματα

Τις στρεβλώσεις του υγειονομικού συστήματος, την δυνατότητα επιτέλους η χώρα να αποκτήσει πραγματική ΠΦΥ και τα νοσοκομεία να γίνουν αποτελεσματικά, αλλά και το πρόβλημα θεσμικής ανεπάρκειας που έχει η χώρα, ανέδειξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρος της International Life κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος χθες, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για το Prix Galien Φόρουμ.
Πολύ λεπτά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όσοι ασχολούνται με το ευαίσθητο κομμάτι των οικονομικών της υγείας, της δημόσιας υγείας αλλά και της διοίκησης της υγείας.
Δεν είναι μόνο το ΕΣΥ για το οποίο μίλησε ο κ. Νεκτάριος, για το οποίο τόνισε ότι τα νοσοκομεία έχουν αλλάξει πολλές μορφές νομικές, αλλά και για το μείζον θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημειώνοντας, ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε μια επαρκή δομή πρωτοβάθμιας και δεν έχουμε στρατηγική ούτε διοίκηση όλων αυτών των μονάδων». Τα ΠΕΣΥ πρέπει να καταργηθούν και να γίνουν περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου.

Και συνέχισε λέγοντας:
«Το υπουργείο Υγείας πρέπει να αποχωρήσει από διοίκηση των νοσοκομείων, να κάνει μόνο στρατηγική και να ασχολείται με την δημόσια υγεία. Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ΝΠΔΔ με 50 άτομα υψηλού επιπέδου στελεχών. Οι 130 διοικητές των νοσοκομείων δε θα είναι τυχάρπαστοι πολιτευτές. Εάν θεσπιστούν κίνητρα θα δούμε όλοι μεγάλες αλλαγές. Τότε θα αποκαλυφθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων, ενώ η ίδια η ασφαλιστική αγορά, περιμένει να αγοράσει υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία».
Χρειάζεται μια νέα στρατηγική στην πρωτοβάθμια, συνέχισε και πρόσθεσε, ότι χρειαζόμαστε 170 αγροτικά ιατρεία, 120 μονάδες πρώην ΙΚΑ και 5.000 προσωπικούς ιατρούς, οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι.
Όμως ένας άνθρωπος της αγοράς, όπως ο κ. Νεκτάριος, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για τις δαπάνες υγείας, τονίζοντας ότι το σύστημα αναγκάζει το 35-40% των δαπανών για υγεία, να τα βάζει ο ασθενής από την τσέπη του. Περίπου 6 δις ευρώ που αφορούν σε δαπάνες υγείας, πληρώνονται από ασθενείς, ποσό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι πρέπει να δούμε πώς αυτό θα πακετοποιηθεί, ενώ στόχος μας είναι να βελτιωθεί η οργανωτική επάρκεια του συστήματος. Να μπουν κι άλλοι πόροι. Η απάντηση εδώ, είναι η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Με την προϋπόθεση, όπως σημείωσε, τα χρήματα υγείας να πάνε στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν και που θα δώσει η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να πάνε στο προσωπικό. Οι μισθοί να φύγουν από ενιαίο μισθολόγιο. Μια σειρά από οικονομικά κίνητρα θα πρέπει να αμοίβουν αυτούς που θα παράγουν, επεσήμανε.
Για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, ανέφερε, ότι αποτελεί εκσυγχρονιστική παρέμβαση η δημιουργία του. Είναι το σωστό θεσμικό εργαλείο, αρκεί βέβαια να εκσυγχρονιστεί.
Άλλα μέτρα που πρότεινε ο καθηγητής Νεκτάριος, αναφορικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, είναι το ενιαίο πακέτο παροχών, η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος ιατρικών επισκέψεων, η ατομική κάρτα υγείας.
Επίσης, συνέχισε, πρέπει να υπάρχει σύστημα οικονομικής διαχείρισης νοσηλευτικών πράξεων, το οποίο είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά ατόνησε. Εφόσον γίνουν αλλαγές αυτές, συνέχισε, θα πέσουν οι τιμές κατά 30% Στόχος είναι τα μηδενικά ελλείμματα και επειδή οι προϋπολογισμοί είναι κλειστοί, πρέπει να γίνουν σωστές αναλογιστικές μελέτες.
Τέλος, ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο θέμα των ανέργων και των ανασφάλισττων, προσθέτοντας, ότι μετά το 2020 θα ενσκήψει το θέμα γήρανσης του πληθυσμού, κάτι για το οποίο θα πρέπει να εργαστεί εγκαίρως, διορατικά και αποτελεσματικά η κυβέρνηση.