Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Απίστευτες οι ελλείψεις γιατρών στην Ικαρία!

Ακόμα μία σελίδα στον... τόμο των τραγικών ελλείψεων σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας εξαιτίας των τεράστιων περικοπών στην Υγεία, γράφεται στην Ικαρία.
Πρόκειται για ένα νησί στο οποίο κάθε καλοκαίρι συρρέει χιλιάδες κόσμου για να απολαύσει τα τοπικά πανηγύρια, αλλά η νοσοκομειακή και ιατρική υποστήριξη που έχουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες είναι το λιγότερο υποτυπώδης.
Με τρία δρομολόγια την εβδομάδα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης με τη Σάμο και συχνούς αποκλεισμούς λόγω καιρικών συνθηκών, οι 8.423 κάτοικοι ζουν αποκλεισμένοι ουσιαστικά από τις υπηρεσίες της δημόσιας Υγείας, ή με ελάχιστη ιατρική κάλυψη.
Μπορεί να μην προχώρησε η συγχώνευση του τοπικού γενικού νοσοκομείου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και δη το τουριστικό κομμάτι παραμένει χωρίς γιατρό. Υπάρχει μια μόλις αγροτική γιατρός στις Ράχες που η θητεία της λήγει το Νοέμβριο, ενώ σε Καρκινάγρι, Μαγγανίτη και Φούρνους, οι κάτοικοι στηρίζονται μόνο στην... τύχη και την δική τους καλή υγεία.

Μάλιστα, στον Εύδηλο (το βορινό λιμάνι του νησιού) στο Κέντρο Υγείας υπάρχει επίσης μόνο μία γιατρός που πραγματοποιεί υπερπροσπάθεια καθημερινά για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, όπου ο κόσμος είναι πολλαπλάσιος από το κανονικό.

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία τα ραντεβού καθημερινά κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30, πέραν των έκτακτων περιστατικών βεβαίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αναμονή να φτάνει ακόμα και τις 3 ώρες.