Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Παροχή ασήμαντων έως αστείων κινήτρων σε γιατρούς για να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές



Κίνητρα για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών των ακριτικών και άγονων περιοχών της χώρας παρέχει το υπουργείο Υγείας στους επικουρικούς γιατρούς, με υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα (Β’ ΦΕΚ 2050/29-7-2014).
Όσοι λοιπόν γιατροί, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον επτά χρόνια -ναι διαβάζετε σωστά- από την κτήση του τίτλου ειδικότητας μπορούν να υπηρετήσουν ως επικουρικοί στις δομές υγείας (αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία) των 47 νομών της χώρας που με την υπουργική απόφαση Υ10α/Γ.Π. οικ. 60934/8-7-14 χαρακτηρίστηκαν, είτε εξ ολοκλήρου, είτε εν μέρει, ως άγονοι και προβληματικοί. Ο χαρακτηρισμός είναι απόρροια γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών παραμέτρων. Αν μετά από 7 χρόνια άσκησης ιατρικής ως ειδικός θα πάρετε τη μεγάλη απόφαση να παρατήσετε ιατρείο (ενδεχομένως), δουλειά , οικογένεια για να πάτε στη Σύμη ας πούμε, στο υπουργείο τους φαίνεται λογικό και αναμενόμενο!
Για την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών στις υγειονομικές μονάδες των άγονων και προβληματικών περιοχών, προβλέπεται εργασιακή σύμβαση τριετίας, με βασική προϋπόθεση την  ύπαρξη σχετικού κονδυλίου -εδω γελάμε- στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή της υγειονομικής
περιφέρειας που εντάσσεται η δομή. Επίσης, ο χρόνος προϋπηρεσίες στις περιοχές αυτές μετράται ως διπλάσιος, συγκριτικά με την προϋπηρεσία σε άλλα νοσοκομεία.
Στην περίπτωση που ο/η σύζυγος του επικουρικού γιατρού είναι επίσης γιατρός, τότε και αυτός/αυτή δικαιούται να καταλάβει θέση επικουρικού γιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον -ξαναγελάστε- υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα.
Στην περίπτωση που ο/η σύζυγος του επικουρικού γιατρού είναι υπάλληλος δημοσίου τομέα ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, επιτρέπεται η απόσπασή του/της, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, κατά προτεραιότητα, και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών -το γέλιο πάει σύννεφο- σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.
Επίσης, για τους γιατρούς που κατά την εγγραφή τους στον κατάλογο των επικουρικών γιατρών δεν είχαν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους, και έχει συμπληρωθεί η επταετία από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας, μπορούν κατά παρέκκλιση να παραμείνουν στον κατάλογο και να τοποθετηθούν αποκλειστικά στους 47 άγονους και προβληματικούς νομούς.
Στην ουσία ανύπαρκτα και ανούσια κίνητρα...Αυτή τη συμπεριφορά επιφυλάσσει το ελληνικό κράτος στους νέους επιστήμονες και στους κατοίκους των ακριτικών και άγονων περιοχών. Θα θέλαμε να ξέραμε ποιος βουλευτης θα πηγαινε σε αγονο μέρος με την οκογένεια του να πληρωνει ενοίκια και βενζίνες ή εισιτήρια, και να πληρώνεται με 800 και 1000 ευρω, χωρίς κανένα άλλο ουσιαστικό όφελος ή κίνητρο..Μην αμφιβάλετε ΚΑΝΕΙΣ! Θυμηθείτε πως σκούζουν αμα τους κόψουν κανένα 100άρικο! Λίγη ντροπή και φιλότιμο δεν εχει μείνει στη κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά.  
ΕΤΣΙ ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ...