Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΚΑΝΙΓΓΟΣ 19 Τ.Κ. 10677 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103834869

Αθήνα, 21-7-2014

Αρ. πρωτ. : 545

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με προηγούμενο Δελτίο Τύπου της 17-7-2014, ενημερώσαμε για την νέα συγκρότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

Επειδή υπήρξε παραπληροφόρηση όσον αφορά τη σκοπιμότητα της νέας συγκρότησης, επισημαίνουμε τα κάτωθι : 

Τα περισσότερα εκ των μελών (τα 4 από 5) της προηγούμενης Εκτελεστικής Γραμματείας είχαν αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία στο ΠΕΔΥ. Ως εκ τούτου, η παραμονή στη θέση τους μελών, τα οποία δεν ανήκουν πλέον στο ΠΕΔΥ αλλά ασκούσαν καθαρώς ελεύθερο επάγγελμα, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ενταχθέντων ιατρών στο ΠΕΔΥ.

Δεν κατανοούμε την ανακοίνωση του ΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ Αττικής, για τη συγκρότηση του νέου Προεδρείου, καθ’ όσον στη συνεδρίαση μετείχαν κανονικά και με νόμιμο τρόπο όλες οι παρατάξεις, που εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδία, παρουσία και του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας.

Για την ενότητα του χώρου παραβλέπουμε τις οποιεσδήποτε φωνές αντίδρασης, προσβλέποντας ότι μετά την πλήρη αντίληψη του λόγου της οποιασδήποτε μεταβολής, αλλά και των καίριων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο, θα πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας και συμπόρευσης. Αυτό απαιτεί η αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων.

- Θα ζητήσουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποκαταστήσει τις αδικίες αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ΠΕΔΥ.

- Να εφαρμοστεί το Προεδρικό διάταγμα 166/2009 για το επιστημονικό βαθμολόγιο για την ΠΦΥ (20 χρόνια για διευθυντής – 10 για επιμελητής Α’ και άμεση ένταξη στους βαθμούς όσων εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ).

- Ωράριο εργασίας, 5 ώρες για εξωτερικό ιατρείο και τις υπόλοιπες 2 ώρες για επιστημονική ενημέρωση όπως και στο ΕΣΥ.

- Αστικά κέντρα Υγείας στελεχωμένα από γιατρούς ΠΑΑ και τα οποία θα εφημερεύουν με τις ειδικότητες αιχμής για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. 

- Πολυιατρεία του ΠΕΔΥ σε κάθε τοπικό διαμέρισμα και Δήμο με ιατρούς πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης, με την επαναπρόσληψη ιατρών που αποχώρησαν αλλά και όσων άλλων έχουν κερδίσει με ασφαλιστικά μέτρα και θέλουν να παραμείνουν στο σύστημα. Έτσι θα υπάρχει δυνατότητα και η προσφορά υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και από ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων.

- Επίδομα βιβλιοθήκης, αφορολόγητο όπως για τους ιατρούς του ΕΣΥ και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ΕΣΥ.

- Άμεση μονιμοποίηση όσων ενταχθούν στο σύστημα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ χωρίς 5ετή θητεία) και με δυνητική αύξηση του ορίου ηλικίας στο 69ο ή 70ο έτος, προκειμένου να καλυφθούν οι περιπτώσεις των ιατρών που χάνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

- Κατοχύρωση υφισταμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ. Για όσους αποχώρησαν από το ΠΕΔΥ πολυετείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστική κάλυψη από το ΤΣΑΥ μέσα από τον ΕΟΠΥΥ όπως και η πρόταση του ΠΙΣ. 

- Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στο ΠΕΔΥ με μόνιμους ιατρούς του συστήματος. Η προκήρυξη επικουρικών ιατρών, δε θα πρέπει να προβλέπει εμπόδια και προϋποθέσεις. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί η προϋπηρεσία των συμβασιούχων έργου που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ, με ανανεούμενες συμβάσεις και θα πρέπει να υπάρχει ποσόστωση για την πρόσληψη νέων γιατρών. 

- Θα πρέπει να ενισχυθούν τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. 

Τα προβλήματα αυτά, θα αποτελέσουν την αιχμή δόρατος της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας για τις διεκδικήσεις του κλάδου στο επόμενο διάστημα. 

Η συνεργασία μας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να ευρίσκεται σε συντονισμό και ενισχυμένη. 

Καλούμε, όλους τους συναδέλφους με ενότητα, ψυχραιμία και μακριά από μικροπολιτικές αντιλήψεις να στηρίξει την προσπάθεια της νέας διαπαραταξιακής Εκτελεστικής Γραμματείας. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Ε. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ   Χ. ΜΠΟΥΡΟΣ