Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δωρεά 9 εκ. για την Ιατρική Σχολή στο πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εντυπωσιακή εισφορά του ζεύγους Σιακόλα στο Πανεπιστήμιο
Το Ίδρυμα «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα» θα πριμοδοτήσει με εννέα εκατομμύρια ευρώ την ανέγερση του κτιρίου, όπου θα στεγαστεί η Ιατρική Σχολή του Π.Κ.


Δωρεά ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε χθες το Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, με σκοπό την ανέγερση του κτιρίου, όπου θα στεγάζεται η Ιατρική Σχολή. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του επιχειρηματία Νίκου Σιακόλα και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, ενώ το κτίριο θα φέρει το όνομα «Ιατρική Σχολή και Επιστημών Υγείας Νίκος Κ. Σιακόλας». Στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου και φοιτητές της
Ιατρικής Σχολής.

Η σημασία της δωρεάς
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η ευεργεσία του Ιδρύματος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα θα συνδράμει αποφασιστικά στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της χώρας. Η εν λόγω δωρεά, σημείωσε, έρχεται αρωγός σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική φάση. Εξέφρασε, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Νίκο και την Ελπίδα Σιακόλα, για την «εξαιρετικά ευγενή τους χειρονομία, η οποία θα συνεισφέρει δυναμικά στον στόχο, που έθεσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την Ιατρική Σχολή προκειμένου να εδραιωθεί ως κέντρο αριστείας στην ιατρική εκπαίδευση και έρευνα και να βελτιώσει το επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης στην Κύπρο.
Η κυπριακή κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια, ευτύχησε να περιλαμβάνει στις τάξεις της πολίτες με υψηλά ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ευγένεια ψυχής, ώστε να αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αρωγής. Μέσα σε αυτούς τους εκλεκτούς, κατατάσσεται η σεβαστή Ελπίδα Σιακόλα και ο φίλος Νίκος Σιακόλας, στη συμβολή των οποίων οφείλουμε την ανέγερση του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Η μεγαλύτερη ανταμοιβή»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι «η στήριξη στο Π.Κ. από ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους και επιχειρηματίες αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές. Αποτελεί για μας έμπρακτη αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας, που καταβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό μας, για να επιτελέσει το παιδαγωγικό, ερευνητικό, επιστημονικό και κοινωνικό του έργο». Σε δικό του χαιρετισμό, ο κ. Σιακόλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ένας τόπος για να πάει μπροστά πρέπει οι άνθρωποί του να είναι υγιείς και μορφωμένοι, δύο απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας.
Είμαι εξ αυτών που πιστεύουν ότι ένας, είτε είναι άτομο είτε οργανισμός, πρέπει όχι μόνο να προσπαθεί να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας, αλλά και να ανταποδίδει στην κοινωνία και σε αυτούς που τον υποστηρίζουν και τον βοηθούν να επιτύχει στις δραστηριότητές του». Είπε ακόμα πως το φιλόδοξο όνειρο του, που θα τον καθιστούσε ικανό να φανεί χρήσιμος στην πατρίδα του σήμερα, γίνεται πραγματικότητα και ευχήθηκε όπως το έργο υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Ολοκληρώθηκαν εννέα, απομένουν τρία
Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Άγης Ελισσαίος, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής. Μιλώντας δε γενικά για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν εννέα μικρά και μεγάλα έργα, ενώ τρία είναι υπό ανάπτυξη και ολοκληρώνονται σύντομα.