Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πανευρωπαϊκά «ψίχουλα» για την πρόληψη.

Τραγικά χαμηλό είναι το ποσοστό των πόρων για την Υγεία που κατευθύνονται στην πρόληψη, παρά τα επιβεβαιωμένα οφέλη σε πολίτες και ταμεία.
Η επένδυση στην Υγεία, τόσο των συστημάτων όσο και των ανθρώπων, αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα, ως απάντηση για την επίτευξη βιώσιμων Υγειονομικών συστημάτων. Αυτό καταγράφηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και η Επιτελική Επιτροπή για την εθνική στρατηγική Ηλεκτρονικής Υγείας 2014- 2020. 

Όπως τόνισε η ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Χρ. Παπανικολάου, τα χρήματα που επενδύονται στην Υγεία πρέπει να έχουν και αντίκρισμα, οικονομικό αλλά και υγειονομικό. Ωστόσο, μόλις το 3% των πόρων για την Υγεία κατευθύνονται στην πρόληψη και τα ο υπόλοιπο 97% αφορά σε φάρμακα, θεραπεία κλπ.

«Η σωστή κατανομή των πόρων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας αλλά και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην Υγεία», τόνισε η κ. Παπανικολάου. 
Σημαντική παράμετρος στην επίτευξη καλύτερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με συγκράτηση του κόστους είναι η εισαγωγή νέων θεραπειών στην καθημερινή πρακτική, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας. 

Τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιαστικά η συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κομισιόν και η χρηματοδότηση των μηχανισμών.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών ξεχωρίζει η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση, που δίνει έμφαση στην καινοτομία. Στις δράσεις της Σύμπραξης συμπράττουν περιφέρειες, πόλεις, νοσοκομεία ή οργανισμοί περίθαλψης, καθώς και η φορείς της βιομηχανίας και των ασθενών, ενώ έχουν συσταθεί 32 Κέντρα Αναφοράς και 6 ομάδες δράσης πανευρωπαϊκά.