Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οδηγία σχετικά με το τρόπο διεκδίκησης οφειλών από δεδουλευμένες εφημερίες των ετών 2011 και 2012

Αθήνα, 02 Δεκεμβρίου 2012
Κύριο
Δημήτριο Βαρνάβα
Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων
Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
(Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.)
Οδός Λαμίας, αριθ. 2
Αθήνα
Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα,
Σε ερώτημα που μου θέσατε προ ολίγων ημερών, σχετικά με το τρόπο διεκδίκησης οφειλών από δεδουλευμένες εφημερίες των ετών 2011 και 2012, έχω να απαντήσω τα εξής:
Όπως γνωρίζετε, σχετικά με οφειλές από δεδουλευμένες εφημερίες, οι σχετικές αξιώσεις προέρχονται από τις παρακάτω αιτίες:
α) Οφειλόμενη αποζημίωση από δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες (άρθρο 4 του Ν.3868/2010).
β) Οφειλόμενη διαφορά λόγω οριζόντιας περικοπής της αποζημίωσης για δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες, πέραν του προβλεπόμενου ποσοστού περικοπής (άρθρο 6 παρ.9 του Ν.4052/2012).
γ) Οφειλόμενη αποζημίωση από δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες. Εάν παρέλθει το έτος 2012, θεωρώ σχεδόν αδύνατη την αναδρομική αποζημίωση των ως άνω δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών) με κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ αδύνατη είναι η καταβολή της προκύπτουσας διαφοράς λόγω οριζόντιων περικοπών της αποζημίωσης για δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες.
Οι ως άνω αξιώσεις είναι διεκδικήσιμες με Αγωγή ενώπιον του αρμόδιου
Διοικητικού (για τους Ειδικευμένους και Αγροτικούς Ιατρούς) και Πολιτικού
Δικαστηρίου (για τους Ειδικευόμενους και Επικουρικούς Ιατρούς).
Η παραγραφή των αξιώσεων αυτών, είναι, όπως ισχύει σήμερα, διετής, αφότου γεννήθηκαν οι αξιώσεις αυτές, παρά την αντίθετη άποψη του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου περί πενταετούς παραγραφής.
Με εκτίμηση
Δρ Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω