Μπορεί το ακριτικό νησί να αποτελεί το θεματοφύλακα των συνόρων μας με τη γειτονική Τουρκία, αυτό όμως δε φαίνεται να προβληματίζει τους ιθύνοντες οι οποίοι εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο τη νησιωτική κουκίδα. Πλέον οι κάτοικοι βγάζουν κραυγή αγωνίας καθώς το νησί έχει μείνει χωρίς εξειδικευμένο γιατρό, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Είναι ενδεικτικό ότι εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού το νησί επισκέπτονται αγροτικοί γιατροί από τη Ρόδο, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν τη δυνατότητα να χειρισθούν την τηλεϊατρική ούτε έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο των ασθενών.
Την αγωνία τους εξέφρασαν οι κάτοικοι του Καστελόριζου, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και στην ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή", που επισκέφθηκαν το νησί στο πλαίσιο δράσης για την υγειονομική ενίσχυση των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος Μεγίστης Π . Πανηγύρης «Ζούμε με το άγχος, τι θα απογίνουμε εάν αρρωστήσουμε. Η Ελληνική πολιτεία δε διαθέτει για εμάς κανέναν από τους 70.000 γιατρούς της Ελλάδας. Είμαστε αποκλεισμένοι, στο έλεος του Θεού, χωρίς γιατρό και χωρίς βοήθεια»
Ο ΙΣΑ και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ υιοθέτησαν τους κατοίκους του Καστελλόριζου, προσέφεραν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα κατέγραψαν τις σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό.
«Προχωράμε στη δημιουργία Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελλόριζο . Είναι αδιανόητο να φοβούνται ότι θα πεθάνουν συνάνθρωποί μας όταν μπορούν να σωθούν, επειδή δεν υπάρχει γιατρός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Σύμφωνα με το διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κ. Δήμτσα στόχος της δράσης είναι η στήριξη της ξεχασμένης Ελλάδας.