Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ποια νοσοκομεία κινδυνεύουν με λουκέτο!

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι 2 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο 2013 εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη άρα και χρήμα, φαίνεται ότι σηματοδοτεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Ποια βρίσκονται στο κόκκινο και κινδυνεύουν με λουκέτο;
Τα κριτήρια που θα τεθούν στο τραπέζι πριν αποφασισθεί εάν θα υπάρξει μαχαίρι στον αριθμό των συνολικά 132 νοσοκομείων που υπάρχουν σήμερα (88 με συνλειτουργία) είναι: η πληρότητα, η αποδοτικότητα, η τεχνική απόδοση, η εξυπηρέτηση τω ασθενών αλλά και η απόσταση με το αμέσως επόμενο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τη χαμηλότερη πληρότητα παρουσιάζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 4ης υγειονομικής περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια κάλυψη των κρεβατιών στο ΕΣΥ το 201 ήταν 73%, σε σχέση με το 69% το 2010 και το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης κατείχε η 4η υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) με 63% ενώ αντίθετα το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην 1η και τη 2η ΠΕ με 80% αντίστοιχα. Τα νοσοκομεία της Αθήνας δηλαδή και του Πειραιά είναι αυτά που γεμίζουν πιο εύκολα.
 
Βέβαια ουδείς εκ των αρμοδίων υπολόγισε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πληρότητα επειδή πολλοί ασθενείς έρχονται από την περιφέρεια για να νοσηλευθούν. Άλλωστε τα μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται εκτός Αθηνών παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βρει την υγεία του. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο σχέδιο περιορισμού του αριθμού των νοσοκομείων δεν είναι αντίθετη ούτε η ΝΔ που εμφανίζεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να είναι το πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο στελέχη της Συγγρού αναφέρουν ότι θα εξετασθούν όλες οι παράμετροι πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, όπως η ιδιαιτερότητα μιας περιοχής. 
Στο μεταξύ οι γιατροί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κατηγορούν το Ανδρέα Λοβέρδο ότι βρίσκεται σε ρόλο...Πόντιου Πιλάτου και νίπτει τας χείρας του ,για την κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Ο πρωτεργάτης της κατάρρευσης  επί μία διετία  οδήγησε τη Δημόσια  Υγεία, στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
 Δεν άσκησε καμία πίεση στην Τρόικα για να  διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και  θυσίασε ελαφρά την καρδία  τον  ελληνικό  λαό. Απέτυχε να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγούσαν σε εξορθολογισμό του  συστήματος και πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων. Αποχωρεί από το Υπουργείο Υγείας  χωρίς να έχει διεκδικήσει από το υπουργείο Οικονομικών  το κονδύλι που θα διασφαλίσει τουλάχιστον την άμεση βιωσιμότητα των νοσοκομείων  μετά το κούρεμα των αποθεματικών τους».