Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Γενικές εφημερίες χωρίς ειδικευόμενους.

 
«Βγήκαμε στο δρόμο να διαμαρτυρηθούμε όχι μόνο για τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών που μας χρωστά το νοσοκομείο, αλλά και για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι με τις περικοπές στην υγεία έχουμε φτάσει στο σημείο να νοσηλεύουμε ασθενείς, χωρίς να μπορούμε να τους παρέχουμε ούτε καν τα άκρως απαραίτητα. Το σύστημα υγείας αργοπεθαίνει και κάποιος πρέπει να το φωνάξει».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ιορδάνη Ρωμιόπουλο, ειδικευόμενο παθολόγο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο οποίος χθες το πρωί μαζί με
περίπου 150 συναδέλφους του συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ιδρύματος. Είναι ένας από τους 170 ειδικευόμενους γιατρούς του «Ιπποκράτειου», που εδώ και 20 ημέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, την οποία από χθες αποφάσισαν να επεκτείνουν και στις γενικές εφημερίες. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι ειδικευόμενοι, δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες που έκαναν από το Δεκέμβριο του 2011 έως και το Μάρτιο του 2012, ενώ η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» προχώρησε αυθαίρετα στην περικοπή των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κατά 25% και έχει ειπωθεί ότι το ίδιο θα συμβεί και στις εφημερίες Μαρτίου-Απριλίου.
«Οι εφημερίες μας περικόπηκαν κατά 10% με νόμο του κράτους. Την ίδια στιγμή ο διοικητής του ‘Ιπποκράτειου’ αποφάσισε αυθαίρετα να κάνει επιπλέον περικοπές ύψους 25%. Το ποσό που κόβεται είναι ζωτικής σημασίας για μας και τις οικογένειές μας, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα», επισημαίνει ο κ. Ρωμιόπουλος.
Παράλληλα εξηγεί ότι «δεν βγήκαμε στο δρόμο, γιατί θίχτηκε το συμφέρον μας. Ο βασικότερος λόγος είναι μήπως και καταλάβουν και μάθουν οι συμπολίτες μας ότι εδώ μέσα αυτοί που νοσηλεύονται κινδυνεύουν με ευθύνη του κράτους. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν θερμόμετρα και μπουκαλάκια, για να γίνονται αιμοληψίες, ενώ κάποιες ημέρες δεν υπάρχουν σύριγγες και βαμβάκι και αναγκαζόμαστε με ντροπή να λέμε στους ασθενείς να φέρνουν τα δικά τους. Αυτή είναι μία τραγική κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο «εμείς είμαστε περαστικοί από το νοσοκομείο αυτό. Είμαστε ειδικευόμενοι. Άλλοι θα φύγουμε σε έναν χρόνο, άλλοι σε δύο. Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Είμαστε και πολίτες και αύριο τα παιδιά μας και οι γονείς μας και εμείς θα είμαστε ασθενείς. Και επειδή είμαστε μέσα στα πράγματα, λέμε ότι εμείς εδώ πέρα δεν θέλουμε να νοσηλευτούμε. Το σύστημα υγείας αργοπεθαίνει και κάποιος πρέπει να το φωνάξει. Γι’ αυτό είμαστε στο δρόμο».
Ο ειδικευόμενος χειρουργός ουρολόγος Μιχάλης Παπαγρηγοράκης αναφέρει ότι το «Ιπποκράτειο» κάνει οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα, στις οποίες δεν θα συμμετάσχουν οι ειδικευόμενοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, μέχρι να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες που έχουν κάνει.
«Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι η καρδιά του ‘Ιπποκράτειου’. Κι αυτό γιατί καλύπτουμε όχι μόνον τις τακτικές εργασίες, όπως τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία, αλλά και τις εφημερίες εξ ολοκλήρου. Είμαστε εδώ πάνω από 30 συνεχόμενες ώρες, για να καλύψουμε τις ανάγκες, και κάνουμε υπερωρίες, χωρίς να έχουμε αξιώσει ποτέ κάτι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγρηγοράκης και προσθέτει ότι στο «Ιπποκράτειο» εργάζονται συνολικά 260 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων οι 170 είναι σε επίσχεση, ενώ οι συμμετέχοντες στις εφημερίες είναι 50 άτομα.