Κι άλλες αλλαγές στον τομέα της υγείας θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι έλληνες ασθενείς με τη νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα των αλλαγών, που βέβαια δε διαφοροποιούν πολύ το σύστημα από τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα σε ότι αφορά τουλάχιστον τους ασφαλισμένους. Και πάλι θα κλείσουν νοσοκομεία, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς (κάτι που προβλέπεται ήδη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), αλλά το σύστημα θα αρχίσει να …γέρνει απλώς λίγο προς τους γιατρούς και τις επιχειρήσεις.
Και το επόμενο διάστημα πάντως ασθενείς και εργαζόμενοι είτε εκλεγεί η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε υπάρξει συγκυβέρνηση ένα είναι βέβαιον: θα γίνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Γεγονός που σημαίνει ότι τα λουκέτα δε θα αποφευχθούν. Άλλωστε το προανήγγειλε ουσιαστικά και ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι το 2013 μπορεί να κλείσουν 2 στα 10 νοσοκομεία.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είπε κάτι διαφορετικό. Εστίασε απλώς στη δημιουργία ενός πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας που θα φιλτράρει τα περιστατικά πριν τα στείλει στα νοσοκομεία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «η λειτουργία δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα «φιλτράρει» τα περιστατικά, θα αντιμετωπίζει επί τόπου αυτά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα στέλνει στα νοσοκομεία, μόνο αυτά που πραγματικά το χρειάζονται.
Έτσι θα μπορέσουν και τα δημόσια Νοσοκομεία να συγχωνευτούν - αλλά με σύγχρονα κριτήρια - και να αποσυμφορηθούν ώστε να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Προσφέροντας πολύ καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό με πολύ μικρότερο κόστος».
Και ο πολύπαθος ΕΟΠΥΥ όμως θα αλλάξει και πάλι.
Με βάση το σχέδιο της ΝΔ οι γιατροί θα αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση. Βέβαια το ερώτημα είναι πως θα συγκρατηθούν οι δαπάνες γιατί το πρόβλημα μέχρι σήμερα είναι η έλλειψη κονδυλίων και η αναγκαστική συγκράτηση των δαπανών.
Η ΝΔ πάντως δε σκοπεύει να διατηρήσει το νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και προβλέπει ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να αλλάξει τα φάρμακα των ασθενών αν υπάρχει φθηνότερο σκεύασμα. Ούτως ή άλλως βέβαια η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη μετά και τις αντιδράσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως προανήγγειλε μέτρα στήριξης τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρείες λέγοντας: «Ενισχύοντας τους χειμαζόμενους φαρμακοποιούς, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου και διατηρώντας το φαρμακοποιό στο χωριό και τη συνοικία.
Δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας στον πολίτη ελεγχόμενα φάρμακα ποιότητας». Πως θα γίνει αυτό παραμένει μάλλον άγνωστο καθώς όπως αποδεικνύεται κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν έχει εκπονήσει πραγματικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης του συστήματος υγείας.
Πάντως αυτό που διαβεβαιώνει ο Αντώνης Σαμαράς τους πολίτες είναι ότι θα δουν σύντομα Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα της υγείας τους. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα αγορασθεί έναντι 25 εκατ. ευρώ.