Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Τι αλλάζει από αύριο στα φάρμακα!

Να ξεχάσουν τα γνωστά δημοφιλή φάρμακα που λάμβαναν μέχρι σήμερα θα πρέπει οι Έλληνες ασθενείς καθώς από αύριο Δευτέρα ξεκινά η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία οπότε και θα αρχίσουν να χορηγούνται φθηνά γενόσημα φάρμακα. 
Διαφορετικά φάρμακα από αυτά που γνώριζαν θα παίρνουν από τη Δευτέρα οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες καθώς εισάγεται το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων/ασθενειών. 
Το πολυσυζητημένο μέτρο βάση του οποίου οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, ξεκινά την πιλοτική του εφαρμογή.
Η έναρξη γίνεται με 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν και 10 αντίστοιχες ασθένειες οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα και τη φαρμακευτική δαπάνη.
Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, φάρμακα για την καρδιά, το διαβήτη αλλά και άλλες κατηγορίες που εκτοξεύουν την ετήσια δαπάνη.
 
Η λίστα καταρτίσθηκε από ειδική ομάδα του ΕΟΦ και δόθηκε ήδη στους ενδιαφερόμενους.
Έτσι οι ασθενείς και κυρίως όσοι έχουν χρόνια νοσήματα και είχαν συνηθίσει συγκεκριμένα σκευάσματα, θα αναγκαστούν τώρα να λάβουν και γενόσημα τα οποία θεωρούνται πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα. Με τη συνταγή που θα παίρνουν από το γιατρό θα πηγαίνουν στο φαρμακοποιό τους και εκείνος θα αποφασίζει πιο είναι το φθηνότερα της κατηγορίας ώστε και να το διαθέσει.
 
Η αποτελεσματικότητα των γενοσήμων βέβαια που θα κυριαρχήσουν πια σ αυτές τις κατηγορίες των ασθενειών, δεν υπολείπονται των πρωτοτύπων καθώς περιέχουν την ίδια δραστική ουσία και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.
 
  Το ζήτημα είναι πάντως τι θα γίνει αν «ξεφύγει» η φαρμακευτική δαπάνη καθώς ο Ανδρέα Λοβέρδος έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι αριθμοί που έχουν ορισθεί ως στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης, θα επιβάλλει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων.
 
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δις από περίπου 4,1 δις που ήταν στο παρελθόν. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα έως 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
 
Την έντονη αντίδρασή τους στο νέο τρόπο συνταγογράφησης εκφράζουν οι γιατροί. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας μιλά για επικίνδυνη θεραπευτική πολιτική για τους ασθενείς και καλεί όλα τα μέλη του να προχωρήσουν σε μια ιδιόμορφη κινητοποίηση.
 
Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ υπογραμμίζει προς τα μέλη του να πράττουν από εδώ και πέρα τα εξής:
"Από 1 Απριλίου 2012, 
1) καλούμε όλα τα μέλη μας, να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα αυτές ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους.
2) προτείνουμε, ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: «αλλαγή της ιατρικής συνταγής  επισύρει ποινικές ευθύνες». Επίσης, καλείται να τυπώσει σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζει τη συνταγή που χορηγεί, από 1η Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1η Ιουνίου για όλες.