Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΠΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ(ΕΟΠΥΥ).

Κατά τη συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ Βουδούρη στις 16/3/12, ξεκαθάρισαν αρκετά τα δεδομένα σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Βουδούρη η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν μνημονιακή επιλογή και έγινε με λογιστικά κριτήρια «εξορθολογισμού» των δαπανών και ειδικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως η συγχώνευση των ταμείων δεν είχε καμία σχέση με την ανάγκη δημιουργίας δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ούτε είχε στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παρά μόνο τον ανεξέλεγκτο περιορισμό των δαπανών.
Τα 4 ταμεία που αποτελούν τον αρχικό κορμό του ΕΟΠΥΥ είναι το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ που καλύπτουν περίπου 9 εκ ασφαλισμένων.
Για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς επαρκής κάλυψη των αναγκών είχαν προϋπολογιστεί 9.5 δις ευρω για το 2012 και έσοδα 8 δις ευρώ. (άρα έλλειμμα εξ αρχής 1.5 δις ευρώ).
Στην πορεία περικόπηκαν τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε 6.2 δις με κατανομή 1.2 δις για νοσοκομειακές δαπάνες, 1 δις για μισθούς και αμοιβές γιατρών, 3 δις για φάρμακα και 1 δις για ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και παρακλινικά ιατρικά εργαστήρια. Ούτε και για αυτό το ποσό όμως εξασφαλίστηκε επαρκής χρηματοδότηση. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων και η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο 0.4% (από 1.2 μόνο για το ΙΚΑ!!!) μέσω του εφαρμοστικού μνημονιακού νόμου καθιστούν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.(προϋπολογιζόμενα μετά τις περικοπές έσοδα 5 δις)
Παρά την αδυναμία λειτουργίας προβλέπεται η ένταξη από 1/4/12 του ΝΑΤ και από 1/6/12 του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ.
Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά με διοικητικό προσωπικό 1200 ατόμων πανελλαδικά. (απολύτως ανεπαρκές σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ)
Στο ιατρικό προσωπικό εντάσσονται οι περίπου 6.000 μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ μόνιμοι και αορίστου χρόνου, 1000 συμβασιούχοι έργου που πήραν παράταση ενός έτους με τον ν 4052/2012, οι περίπου 5.000 που δήλωσαν νόμιμα η παράτυπα συμμετοχή στη σύμβαση των 10ευρώ και τους οποίους νομιμοποίησε με παράταση 1 έτους εκ των υστέρων με τον ίδιο νόμο. Προτίθενται να προκηρύξουν 5.000 θέσεις για συμβάσεις με βάση το σύστημα capitation (TEBE), όπως και 350 θέσεις «στοχευμένες» που εκκρεμούσαν. Είναι φανερό πως ακόμα και αν ολοκληρωθεί ο αριθμός δεν επαρκεί για την κάλυψη του συστήματος και των ασφαλισμένων.
Για τους μισθωτούς γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ νομοθετήθηκε η δυνατότητα να εξετάζουν στο ιατρείο τους , εκτός ωραρίου, μέχρι 150 άτομα το μήνα με αμοιβή ακαθάριστη 10 ευρώ ανά επίσκεψη. Ο κ Βουδούρης δήλωσε πως θα μπορούν να προστίθενται και αμοιβές από ιατρικές πράξεις μέχρι 1500 ευρώ. Ο μισθός των γιατρών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει 1000-1200 ευρώ (με τις μισθολογικές περικοπές βεβαίως που υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι.)
Για τους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τον αριθμό ασφαλισμένων που θα τους επιλέξουν, η αμοιβή θα φτάνει κατά μέσο όρο μέχρι τις 2.000 ακαθάριστα . Για όσους εκτελούν κλινικές πράξεις θα αμείβονται μέχρι τα 1500 ευρώ και πέραν τούτου με έκπτωση 30%.
Για όσους κλινικούς γιατρούς δεν εκτελούν πράξεις σκέφτονται τρόπους να φτάνει η αμοιβή τα 3.000 ευρώ ακαθάριστα.
Για τα εργαστήρια προβλέπεται χωρίς έκπτωση μέχρι τις 20χιλ ευρώ και από εκει και πάνω με κλιμακούμενη έκπτωση.
Ο κ Βουδούρης αναγνώρισε τη βασιμότητα του αιτήματος για κάλυψη αναλώσιμων και κάποιων εξόδων λειτουργίας ιατρείου.
Για τις πιο σπάνιες ειδικότητες μελετά το ενδεχόμενο κατά πράξη και περίπτωση αμοιβής έως και 50 ευρώ!!! με κάποιο πλαφόν.
Όλα αυτά τα αναφέρω για την πληρέστερη ενημέρωση σας. Όμως αυτά δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα και δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν! Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τα χρέη από δεδουλευμένα προς τους γιατρούς καταλαβαίνουμε πόσο αξιόπιστα είναι. Απλά γίνεται φανερό πόσο δίκιο έχει ο ιατρικός κόσμος που αντιστέκεται και διεκδικεί να ανατραπούν οι υφιστάμενες και νομοθετημένες προβλέψεις και πόσο είναι αδύνατον να υπάρξουν αξιοπρεπείς αμοιβές στο ασφυκτικά περιοριστικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών.
Γυρίζουμε λοιπόν στην παρούσα κατάσταση. Ο κ Βουδούρης ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει το πλαφόν των 50 επισκέψεων την εβδομάδα αλλά 200 το μήνα.
Για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο κ Βουδούρης παραδέχτηκε την αδυναμία ολοκληρωτικής εφαρμογής προς το παρόν και αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης για το «πρόστιμο» του 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή.. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση να δίδεται κάποια αμοιβή στους φαρμακοποιούς για γραμματειακή υποστήριξη, όταν χρειάζεται να ψηφιοποιούν συνταγές. Επίσης παραδέχτηκε πως το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει την αναγραφή δραστικής ουσίας
Το εντυπωσιακό είναι πως μας ενημέρωσε πως το σύστημα της σάρωσης που εφαρμόζεται είναι υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ελέγχου και καταγράφει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ακόμα αναφέρθηκε στη δυνατότητα ύπαρξης συνταγογραφικής γραμματείας στα ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ για αποσυμφόρηση του ιατρικού έργου, γραμματεία η οποία δεν θα υποκαθιστά ούτε την επιλογή ούτε την υπογραφή του γιατρού. Ανακοίνωσε δε πως θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε λίγα υποκαταστήματα.
Γίνεται φανερό πως ούτε ο εκβιασμός για την άμεση έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με πρόστιμο μάλιστα, ούτε η πίεση στους γιατρούς των μονάδων του πρώην ΙΚΑ για ατομική προμήθεια υπολογιστή έχουν βάση. Μόνο κρυφές η φανερές δεσμεύσεις προς την τρόικα επιβάλλουν αυτή την πολιτική, που πολλές φορές είναι εντελώς παράλογη και βασίζεται σε εισηγήσεις «σοφών» που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα της υγείας στη χώρα.
Για τη συνταγογράφηση των ειδικευόμενων δεσμεύτηκε πως θα δοθεί οδηγία να μπορούν να συνταγογραφούν, αλλά για τις περιπτώσεις ακριβών η ειδικών φαρμάκων θα επισυνάπτουν τη γνωμάτευση του ειδικού.
Εντυπωσιακή είναι και η είδηση για το σύστημα των ραντεβού 184. Μελετάται η κατάργηση του,(μετά από τόσα χρόνια κατάλαβαν πως είναι ακριβή η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία αφού πρώτα κατήργησαν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ), και θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι σε ένα από τα τετραψήφια νούμερα με χρέωση δική τους!!
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διατύπωση του αιτήματος για δάνειο 300 εκ ευρώ από το ΤΣΑΥ προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα εκ γενετής ελλείμματα του! Το αίτημα συνοδεύτηκε από την έμμεση απειλή πως δεν έχει νόημα να αρνούμαστε αφού η επικείμενη υπαγωγή του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα μας στερήσει από τη δυνατότητα ελέγχου της περιουσίας του ταμείου μας.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι είναι φανερό πως παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να φανεί ευχάριστος στα αυτιά μας, προφανώς και λόγω των επικείμενων εκλογών, η πραγματικότητα είναι σαφής. Αν εφαρμοστεί η μνημονιακή πολιτική περικοπών των δαπανών υγείας, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν διασφαλίζει ούτε την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, ούτε τις αμοιβές των γιατρών.
Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ