Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Βγαίνει η προκήρυξη για 5.000-5.500 γιατρούς στο ΕΟΠΥΥ – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευετεί η προκήρυξη για 5.000-5.500 γιατρούς στο νέο φορέα παροχών Υγείας τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η προκήρυξη είναι έτοιμη και "περιμένει" τις τελικές υπογραφές. Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με ένα νέο σύστημα που θα διευκολύνει τον φορέα στην κατανομή του τελικού πίνακα επιλογής.Από αυτούς περίπου οι μισοί (2.500 θέσεις) θα είναι νέοι γιατροί και αναμένεται να προσληφθούν με ειδικά κριτήρια.  Μεταξύ άλλων ρόλο θα παίξει η ανεργία, η μη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, ο βαθμός πτυχίου κ.α.
Οι 5000 γιατροί είναι πιθανό να στελεχώσουν κεντρικές μονάδες υγείας (π.χ. πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ ή ακόμη και δημοτικά ιατρεία) ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση για τους ασθενείς. Επίσης ο σχεδιασμός προβλέπει να λάβουν ρόλο σχεδόν οικογενειακού γιατρού ώστε να υπάρχει και το θέμα της πρόληψης.

Οι συγκεκριμένες θέσεις επρόκειτο να προκηρυχθούν από τον Ιανουάριου αλλά καθυστέρησαν εξαιτίας του μνημονίου και των πολιτικών διεργασιών.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο ανώτατης ιατρικής και φαρμακευτικής σχολής αντίστοιχα, της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής και άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Επίσης οφείλουν να προσκομίσουν στον ΕΟΠΥΥ πρόσφατο πιστοποιητικό του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής τους, που πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται η ειδικότητα και αν ο ιατρός κατέχει άλλη έμμισθη θέση.
Επιπρόσθετα κριτήρια για την επιλογή τους είναι τα εξής:
α) Κατά την επιλογή, προτεραιότητα έχουν οι ιατροί οι οποίοι δεν έχουν άλλη έμμισθη θέση στο δημόσιο τομέα ή σε ΝΠΔΔ β) Οι συμβαλλόμενοι ιατροί δεν πρέπει:
- Να απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά εργαστήρια και φαρμακεία, ή να είναι μέτοχοι στα ανωτέρω, αυτοί, οι σύζυγοι ή τα τέκνα τους.
- Να έχουν έγγραφες παρατηρήσεις σε εκθέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών του Οργανισμού ή άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών του δημοσίου.
- Να έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογράφηση, δωροδοκία.
- Να έχουν απολυθεί εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος, με απόφαση του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
- Να έχει καταγγελθεί η σύμβαση για αντισυμβατική συμπεριφορά από δόλο ή αμέλεια που αποδεικνύεται από έγγραφα στοιχεία του Οργανισμού ή από δικαστική απόφαση.