Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

«Διαγωνισμός» - σκάνδαλο στο ΕΣΥ !(ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«Διαγωνισμός» - σκάνδαλο στο ΕΣΥ  Μόνο τις... φωτογραφίες του φαρμακευτικού σκευάσματος που θα προμηθευτούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν έχουν επισυνάψει οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) σε προκήρυξη διαγωνισμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός δεν είναι απλά «φωτογραφικός», υπέρ δηλαδή κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών αλλά ονομαστικός. Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη που «τρέχει» στην ιστοσελίδα της ΕΠΥ (www.epromy.gr) περιλαμβάνει την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που ζητούν να προμηθευτούν τα δημόσια νοσοκομεία και όχι τη δραστική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαγωνίζονται συμμετέχουν με την εμπορική τους ονομασία αποκλείοντας αυτόματα τυχόν εταιρείες που διαθέτουν την δραστική ουσία αλλά όπως είναι φυσικό
φέρουν διαφορετική εμπορική ονομασία. Το κόστος μάλιστα της ....επί της ουσίας «ανάθεσης» αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «ΗτΣ» αποδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η όποια προσπάθεια αναμόρφωσης και εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών που προωθείται, σκοντάφτει πάντα σε ισχυρά συμφέροντα. Ακόμη και αν η προκήρυξη είναι αποτέλεσμα ενός «αθώου» λάθους ή αμέλειας των υπευθύνων, ωστόσο βραχυκυκλώνει ένα ολόκληρο σύστημα και καταδικάζει σε αποτυχία την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να μειώσει τις δαπάνες του ΕΣΥ.
Ερωτήματα για το ρόλο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας
Η φωτογραφική προκήρυξη στην ιστοσελίδα της ΕΠΥ δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τον ρόλο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η οποία επέτρεψε ουσιαστικά ένα τέτοιο σκάνδαλο. Όταν μάλιστα, στις 8 Οκτωβρίου έχει προηγηθεί Ανοιχτός Μειοδοτικός Διεθνής Διαγωνισμός (αριθμός προκήρυξης ΕΠΥ 2/2011) που περιλαμβάνει το ίδιο φαρμακευτικό σκεύασμα, αλλά με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική. Το σχετικό διαγωνισμό κέρδισε φαρμακευτική εταιρεία που δεν μπορεί να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό, αφού η διακήρυξη περιλαμβάνει εμπορικές ονομασίες τριών συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών.
Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι η ΕΠΥ υπέκυψε στις πιέσεις γιατρών, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, προωθούν τις «δικές τους» φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, η ΈΠΥ κατέληξε στον ανοικτό μειοδοτικό διεθνή διαγωνισμό με αριθμό διακήρυξης 4/2011, «για την προμήθεια φαρμάκων για τους ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή». Η υπό προμήθεια φαρμακευτική ουσία είναι η «φιλγραστίμη», αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται με το εμπορικό όνομα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών.
Προσφορά... σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες
Ο διαγωνισμός, με προϋπολογισθείσα δαπάνη 15.857.793 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α, θα διενεργηθεί Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου με διάρκεια σύμβασης 12 μήνες. Ειδικότερα, αντικείμενο της διακήρυξης είναι η προμήθεια:
1. GRANULOKINE INJ.SOL 5 PF SYRx48MU(480MCG)/0,5ML, (142.000) με προϋπολογισθείσα αξία 7.575.701,00 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
2. GRANULOKINE INJ.SOL 5 PF SYRx30MU(300MCG)/0,5ML, (96.000) με προϋπολογισθείσα αξία 3.398.547,00 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.
3. NIVESTIM, INJ.SO.INF 30MU (300MCG/0,5ML), 5PF.SYR x 0,5ML, (29.000) με προϋπολογισθείσα αξία 1.026.644,00 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
4. NIVESTIM, INJ.SO.INF 48MU (480MCG/0,5ML), 5PF.SYR x 0,5ML (61.500) με προϋπολογισθείσα αξία 3.281.025,00 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
5. ZARZIO SO.INJ.INF. 30MU (60MU/ML) 0,5 ML PF SYR BTx5PF. SYR (4.250) με προϋπολογισθείσα αξία 150.456,50 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
6. ZARZIO SO.INJ.INF. 48MU (96MU/ML) 0,5 ML PF SYR BTx5PF. SYR (8.250) με προϋπολογισθείσα αξία 425.419,50 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
Και στις έξι περιπτώσεις η φαρμακευτική ουσία που επιθυμούν να προμηθευτούν τα δημόσια νοσοκομεία είναι η φιλγραστίμη (Filgrastim), ουσία που κατατάσσεται στη λίστα με τα αντινεοπλασματικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Χορηγείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για κακοήθη νόσο (εκτός του μυελού των οστών) ή που υφίστανται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ωστόσο και στις έξι περιπτώσεις η προκήρυξη γίνεται με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, προσφέροντας ουσιαστικά την προμήθεια σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, αφού αποκλείονται από τον διαγωνισμό οι εταιρείες που αν και παρασκευάζουν τη δραστική ουσία, το προϊόν τους φέρει διαφορετικό εμπορικό όνομα.
«Ακυρώνονται» οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες
Ακυρώνονται στην πράξη οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια φαρμάκων αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Ακόμη και οι δημοπρασίες που ολοκληρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι είναι στα... χαρτιά, με τα νοσοκομεία να εξακολουθούν να προμηθεύονται ακριβότερα τα φάρμακα.
Οι τιμές των φαρμάκων που συμμετείχαν στις δημοπρασίες μειώθηκαν ακόμη και κατά 95%, τιμή όμως που δεν έχει «περάσει» ακόμη στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι καθυστερήσεις είναι τραγικές και τα συμφέροντα για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται υπεράνω όλων! Έτσι, ο στόχος του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση φέτος τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες, δεν φαίνεται να είναι εφικτός, καθώς καμία από τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν κερδίσει τους διαγωνισμούς, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις. Αλλά και οι προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με επέκταση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και σε άλλα είδη, φαίνονται αβάσιμες....
Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, αφού δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις δεν δεσμεύονται για την τιμή και δίνουν διαφορετική -υψηλότερη- τιμή από αυτή του διαγωνισμού. Αποτέλεσμα, μόνο κάποια νοσοκομεία με... ενημερωμένους φαρμακοποιούς (γνωρίζουν για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και πιέζουν για χαμηλές τιμές) να προμηθεύονται φάρμακα στην τιμή του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που διενεργεί η ΕΠΥ έχουν μειωθεί (τυπικά) οι τιμές των φαρμάκων από 85% έως και 95% της αρχικής τιμής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου με αρχικό προϋπολογισμό δαπάνης 5.200.000 ευρώ, και «κλείσιμο» δημοπρασίας στις 420.000 ευρώ.