Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κριτική Αντ. Σαμαρά για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ!


Για προχειρότητα και ελλείψεις όσον αφορά στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Ιατρικών Συλλόγων, κλαδικών φορέων γιατρών του ΙΚΑ και Νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και των Ομοσπονδιών των Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ιδίως στην παρούσα χρονική στιγμή, που, όπως είπε, οι πολίτες
βιώνουν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητο η λειτουργία του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας να διέπεται από σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα».
«Ο ΕΟΠΥΥ, εδώ και μερικές ημέρες, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πρόχειρό τρόπο, χωρίς να διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας και χωρίς να εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες, πρόσθεσε. είναι ένα σύγχρονο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «που δεν θα είναι σπάταλο, αλλά θα λειτουργεί με διαφάνεια, κάτω από αυστηρούς κανόνες», ένα σύστημα που θα διασφαλίζει στον πολίτη την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς με αξιοπρεπή αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη και κατά πράξη.
Ο κ. Σαμαράς καταλόγισε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις, αλλά και για τη μη αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Τομέας Υγείας του κόμματος θα καλέσει τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν, για όλα τα παραπάνω αλλά και για την προχειρότητα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Τέλος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων που του ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, προτρέποντάς τους πάντως «να θέσουν υπεράνω όλων, το συμφέρον των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που σήμερα δεν έχουν γιατρούς, δεν μπορούν να προμηθευθούν φάρμακα, βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες».