Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Το νέο δαπανοκεντρικό σύστημα υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η εμπορευματοποίηση της Υγείας.


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111108/engine/assets_LARGE_t_420_53945787_type12128.jpgΗ ιατρική επίσκεψη από τα 20 ευρώ που ήταν πάγιο αίτημα των ιατρικών συλλόγων επί 20ετία και πραγματοποιήθηκε εν έτη 2004 επί Κακλαμάνη πάει εις τον κάλαθο των αχρήστων!
Ούτε ένα ΦΕΚ όπου να καταργεί την ελάχιστη αμοιβή δεν αξιώθηκαν να εκδώσουν.


Παρακολουθώ  στενά τις εξελίξεις! Σύγχυση, σκεπτικισμός, πεσιμισμός.

Για τους εργαστηριακούς τίποτα, για τις ιατρικές πράξεις επίσης. Για τους νέους ιατρούς ακόμα εκτός να δούμε για πόσο!

Ελπίζω οι ιατρικοί σύλλογοι να σκεφτούν καλά πριν πάρουν  αποφάσεις που να καλούν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις. Οι αναστολή των συμβάσεων του ΟΠΑΔ είχε επιτυχία διότι ήταν ο τελευταίος μήνας και οι οφειλές τεράστιες. Τώρα όμως ότι κι αν πουν δεν θα έχουν ανάλογη επιτυχία.

Αν οι  αποφάσεις που θα λάβουν  οι Σύλλογοι δεν εισακουστούν από συναδέλφους θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ Συλλόγων και ιατρών. Στις παρούσες συνθήκες θα ήταν καταστροφικό.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρώ μια διαρκή  προσπάθεια από αρκετούς να πείσουν τους υπόλοιπους. Οι μεν να μην συμβληθούν και οι άλλοι ότι η σύμβαση είναι μονόδρομος.

ΟΧΙ συνάδελφοι η ανάγκη δημιουργεί τις συνθήκες.  Η απόφαση δεν είναι δύσκολη. Για τους νέους και τα ιατρεία που δεν έχουν πελατεία ο ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος. Δυστυχώς.

Για τα ιατρεία που έχουν μεγάλη κίνηση μπορούν και χωρίς τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο θα υποστούν μεγάλη μείωση στην επισκεψιμότητα.
Η επιλογή πάντως στους νέους ανεξαρτήτως ειδικότητας φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Δυστυχώς ο κρατικοδίαιτος χαρακτήρας της υγείας με τα χαρτάκια επί δεκαετίες ολόκληρες έφτασε στο αμήν. Όταν φόρτωναν τα βιβλιάρια των ασθενών ιατρικές πράξεις και λάμβαναν χιλιάδες ευρώ ήταν καλά. Δεν τα κάναμε εμείς όμως.Έφτασε η ώρα που θα περάσουμε στην αντεπίθεση. 

Καταλαβαίνω πως γίνεται βομβαρδισμός από διαφορετικά μηνύματα και κινούμαστε σε ρευστή άμμο. Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις γιατί αλλάζουν δεδομένα καθημερινά και έχουν αντίκτυπο μελλοντικό και αλλάζουν δεδομένα δεκαετιών. Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουν εν τέλει οι σύλλογοι αν είναι, επιστημονικά ή συνδικαλιστικά όργανα! Όταν όλοι οι επιστημονικοί φορείς πραγματοποιούν συλλογικές συμβάσεις εμείς όλα τα χρόνια ήμασταν με ατομικές.

Ας τραβήξουν κόκκινες γραμμές και να φωνάξουν πως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι αυτό που βαφτίζουν ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα πως πρέπει να στηθεί η ΠΦΥ. Ας αντιπροτείνουν αυτό λοιπόν κι όχι να κοιτούν το βόλεμα και την εξυπηρέτηση συμφερόντων "των δικών τους".

Επίσης ταπεινή μου άποψη τίθεται ζήτημα για  την εκπροσώπηση των ιατρών στα συνδικαλιστικά όργανα. Πρέπει να λειτουργήσει ποσόστωση. Αν δεν είναι εφικτό να λειτουργούν παράλληλες επιτροπές που θα επεξεργάζονται θέματα.
Οι ιατροί του ΙΚΑ είναι 7.000 σε 120.000 ιατρούς και είναι σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων. Αυτό είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα;

Έσκασε και η βόμβα του ανοίγματος του επαγγέλματος.
  • Μη ιατροί θα ανοίγουν ιατρεία.
Αποκωδικοποιώντας τις παράλληλες και πολλαπλές μεταρρυθμίσεις καταλήγουμε.

  • Το ΕΣΥ υπό διάλυση.
  • Τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ οδεύουν ολοταχώς στο κλείσιμο, με 10 ευρώ μεικτά ή 5,5 ευρώ καθαρά και πλαφόν τις 200 επισκεψεις.
  • Τα ιδιωτικά κέντρα θα ξεφυτρώνουν παντού με ωραίο περιτύλιγμα  και πολλαπλές   υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε έναν χώρο.
  • Ότι έγινε με τα Super market θα γίνει με την ιατρική. Παραρτήματα μεγάλων ιατρικών κέντρων παντού και ιατροί με 1.000 να εφημερεύουν για το επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δεν θέλω να σκεφτώ την επόμενη μέρα. Εσείς;
πηγή: http://drtsili.blogspot.com/2011/12/blog-post_3956.html