Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι από 1.1.2012 θα βρίσκεται σε πλήρη δράση ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «κόντρα» όπως ο ίδιος τόνισε «στις συντεχνίες ακόμα και μέσα στην βουλή που δεν τον θέλουν» ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει σχετική αλλαγή ώστε δικαίωμα συνταγογράφησης να έχουν όλοι οι γιατροί.
Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπογραφεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε οι γιατροί του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν συμβεβλημένοι με τον οργανισμό και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έναρξη νέας σχέσης με 5000 ιατρούς. Η επιλογή θα γίνουν με κριτήρια που θα ανακοινωθούν το ερχόμενο διάστημα όμως σε αυτά θα υπολογιστεί και το νεαρό της ηλικίας.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στους πειθαρχικούς κανόνες που θα ισχύσουν για όσους θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι «θα διακόπτεται η συνεργασία λόγω υπερσυνταγογράφησης ενώ όσοι έχουν συνταγολόγιο θα τους αφαιρείται όπως και το ΑΜΚΑ. Θα φεύγουν και όταν λήξει η πειθαρχική ποινή το ξανασυζητάμε».
Παράλληλα ο υπουργός άφησε αιχμές προς εκείνους που ζητούν την εξαίρεση συγκεριμένων ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ αναφέροντας ως παράδειγμα το ΝΑΤ στο οποίο όπως είπε «δεν εντάχθηκε και παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση». Τέλος ο κ. Λοβέρδος εξήγησε σε έντονο ύφος ότι τις πρώτες ημέρες του 2012 «θα υπάρξει βίαιη προσαρμογή για περαιτέρω μείωση 1 δις ευρώ στα φάρμακα» και τόνισε ότι αν υπάρξουν «ορισμένοι που αντισταθούν τότε θα φάει μια φλατ μείωση όλος ο φαρμακευτικός τομέας και τα φαρμακεία».
Για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μίλησε και ο συναρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης λέγοντας ότι πρέπει «να καλύψουμε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους μέσα από ενιαίο σύστημα με σύγκλιση των πολλών συστημάτων που εφαρμόζει κάθε ταμείο». Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι εως σήμερα έχουν μειωθεί οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων και πως αν δεν είχαν επιτευχθεί τότε «θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε επιπλέον μείωση 10% στις συντάξεις. Αντιθέτως στα ταμεία ΤΑΥΤΕΚΟ, Οίκος Ναύτη και ΕΤΑΑ που είναι έξω από το σύστημα έχουμε αύξηση κατά 300 εκατομμύρια στις φαρμακευτικές δαπάνες».
Σύμφωνα με τον υπουργό ο στόχος είναι «να φτάσουμε τις δαπάνες στα 7 δις από τα 10 που ήταν το 2009» γι αυτό πρόσθεσε πως προχωρά «στην εφαρμογή ενιαίου συνταγολογίου και από 1.1.2012 θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία που σημαίνει δυνατότητα ελέγχου δαπάνης και ελέγχου του προφιλ του κάθε παρόχου (γιατρού φαρμακοποιού)», της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του ενιαίου κανονισμού παροχών και σε ενιαίες συμβάσεις με παρόχους.
Τέλος ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως θα υπάρξουν 22.000 σημεία εξυπηρέτησης ασθενών και συμπλήρωσε πως «Ο νέος φορέας θα διαπραγματεύεται και τις τιμές και κάθε τι που αφορά την συνεργασία του με τους παρόχους υγείας . Ο οργανισμός θα είναι δυναμικά εξελισσόμενος και θα μπορεί να συμπεριλάβει και άλλες δράσεις όπως ενίσχυση προστασίας συνταξιούχων και ανέργων, υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι».