Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Γιάννης Μπασκόζος: Οι τελευταίες εξελίξεις- Τι πρέπει να κάνει το ιατρικό κίνημα.

Έχουν πια συμπληρωθεί 10 μέρες από την έναρξη της επίσχεσης με ΟΠΑΔ και πολλοί μήνες από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου ενάντια στην διάλυση της δημόσιας υγείας ,την υποβάθμιση των λειτουργών του ΕΣΥ και όλων των μισθωτών γιατρών και την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων και των νέων γιατρών.
Είναι πια φανερό πως οι πολιτικές ΔΝΤ και τα μνημόνια στις οποίες πρωτοστατεί με υπέρμετρο ζήλο η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων θα έχουν τα αποτελέσματα που είχαν σε όλες τις χώρες όπου
εφαρμόστηκαν οι συνταγές ΔΝΤ.
  1. Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες ο προϋπολογισμός για το 2012. Οι δαπάνες για την υγεία προβλέπονται μειωμένες κατά 6,5% και η επιχορήγηση για το ΙΚΑ κατά 41.6%!! Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2012 προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το 2009. Παράλληλα η τρόικα που έρχεται αυτές τις μέρες απαιτεί υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για κατάργηση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ και καταβαράθρωση των αμοιβών τους. Όλα αυτά με πρωτοβουλία και ευθύνη κυβερνητικών παραγόντων και «σοφών» οι οποίοι ακόμα και με ανακριβή στοιχεία κατασκεύασαν την εικόνα ενός «σπάταλου» συστήματος υγείας , η μείωση των δαπανών του οποίου αναδείχνεται σε πρώτο δημοσιονομικό στόχο. Ας μελετήσουν αυτή την πραγματικότητα όσοι δεν έχουν κατανοήσει πως συνδέεται η γενική πολιτική κατεύθυνση με τον κίνδυνο εξαθλίωσης του ιατρικού σώματος και της δημόσιας υγείας.
  2. Το αίτημα για δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης και αναγραφής παραπεμπτικών από όλους τους γιατρούς για όλους τους ασφαλισμένους αποκτά κομβική σημασία, ενόψει των συνεχών αναβολών και των παλινωδιών περί την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Οι συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις των αρμοδίων για την ημερομηνία έναρξης του ΕΟΠΥΥ, για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ, για τη δυνατότητα αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση ένα πράγμα δείχνουν εκτός από την ολοφάνερη άνεση των αρμοδίων να ψεύδονται και να..διαψεύδουν τον εαυτό τους. Πως έχουν πολύ ανησυχήσει και ενοχληθεί από την αγωνιστική στάση του ιατρικού σώματος, πως ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να μας δελεάσουν με ψέματα να μας διασπάσουν και να μας φοβίσουν. Πως οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτελέσματα αν είναι ενωτικοί μαζικοί και αποφασιστικοί.
Το ιατρικό κίνημα δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στην συνέχιση και ενίσχυση της επίσχεσης. Πρέπει να διεκδικήσει αποφασιστικά από τώρα την ελεύθερη πρόσβαση στη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία για όλους , ανεξάρτητα αν ο ασφαλιστικός φορέας από 1/1/12 θα είναι ο ΕΟΠΥΥ η θα συνεχίσουν ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Βεβαίως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τους κυβερνώντες καθόλου δεν θα τους ενοχλούσε να αναγκάζεται να πληρώνει ο κόσμος για να έχει πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις.
  1. Πλησιάζει η ώρα που ο ΠΙΣ θα μπορέσει να προβάλλει και να διεκδικήσει την πρόταση του για συλλογική σύμβαση που θα αποτελεί υποχρεωτική ομπρέλα για κάθε γιατρό στη συνεργασία του με τον η τους ασφαλιστικούς φορείς και το δημόσιο. Η αρχικά απολύτως αρνητική στάση των αρμοδίων φαίνεται να σπάει μετά και την συλλογική σύμβαση με τους φαρμακοποιούς. Φαίνεται πως έχουμε τα χρονικά περιθώρια να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε λύσεις. Προ το παρόν βέβαια παρακολουθούμε με..μεγάλο ενδιαφέρον την απεγνωσμένη προσπάθεια των κυβερνητικών αρμοδίων να βάλουν όσους γιατρούς μπορούν στον ΕΟΠΥΥ από..το παράθυρο, χωρίς καμία διασφάλιση όρων, συνθηκών και τελικά αμοιβής τους.

Ασφαλώς ο γράφων δεν έχει ψευδαισθήσεις. Η Υγεία είναι και πρέπει να είναι μια ακριβή υπόθεση. Για να υπάρχουν τα κονδύλια που θα την στηρίζουν χρειάζεται να ηττηθεί η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική και όλοι οι εκφραστές της. Χρειάζεται μια άλλη πορεία ανάπτυξης του τόπου, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα μοιράζεται δικαιότερα και η ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών με πρώτιστα την υγεία και την παιδεία θα έχουν τη θέση που τους αρμόζει. Για αυτή την πορεία αξίζει να αγωνιστούμε όλοι οι εργαζόμενοι γιατροί μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ.

  1. Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους θα κληθούν να βάλουν οι ασθενείς το 2012 εάν θέλουν να έχουν υπηρεσίες υγείας καθώς οι δωρεάν φαίνεται πως χρόνο με το χρόνο τελειώνουν. Και αυτό διότι το συνολικό ποσό του τακτικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μειωμένο σε σχέση με το 2011 κατά 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα έχουν όλο και λιγότερους πόρους για να εξυπηρετήσουν τους αρρώστους αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες για το προσωπικό.
Ταυτόχρονα δραματικό «μαχαίρι» πέφτει και στoς ασφαλιστικούς φορείς με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να καταβληθούν τα νοσήλια.
Συγκεκριμένα, στα τρία από τα τέσσερα ταμεία που αποτελούν τον φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου ανήκουν 9 εκατ. ασφαλισμένοι τον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σε σχέση με το 2011 θα είναι μειωμένη κατά 41,6% στο ΙΚΑ, κατά 23,5% στον ΟΓΑ και κατά 10,6% στον ΟΑΕΕ.

  1. Είναι χαρακτηριστική η κατανομή των κονδυλίων για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2012 όπου τα συνολικά προβλεπόμενα κονδύλια ανέρχονται στο ύψος των 5,28 δισ. ευρώ. Εάν συγκρίνουμε το ποσό αυτό με τα κονδύλια που πληρώθηκαν το 2009 ύψους 6,86 δις. ευρώ, διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί μία δραματική μείωση της τάξης του 23%. Δηλαδή, σε κάθε 100 ευρώ δαπάνη του 2009, το 2012 προβλέπουμε μόνον 67 ευρώ.
Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει και στα νοσοκομεία. Για το 2012 η προβλεπόμενη συνολική δαπάνη αναμένεται να φθάσει τα 2,2 δις ευρώ, έναντι 2,37 δις ευρώ το 2011, 2,62 δις ευρώ το 2010 και 2,75 δις ευρώ το 2009. Δηλαδή, προβλέπεται το 2012, σε σχέση με το 2009, η νοσοκομειακή δαπάνη να μειωθεί κατά 550 εκατ. € περίπου, ή κατά 20% σε συνολικά μεγέθη. Ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης ή της δαπάνης των 4 μεγάλων κατηγοριών όπως ονομάζεται (φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, χημικά – αντιδραστήρια) η προβλεπόμενη μείωση το 2012 σε σχέση με το 2009 αναμένεται να είναι της τάξης του 43,4% και σε απόλυτους αριθμούς 1,13 δις ευρώ.
  1.  ΑΠΟ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ. Τελικώς, θα δώσει την ελεύθερη σ/γ στους μη συμβεβλημένους, αλλά με plafon 200 επισκέψεις το μήνα. Η έναρξη του ΕΟΠΠΥ θα γίνει από 1/1/2012 οπότε και θα σταλεί επιστολή στους έχοντες ΟΠΑΔ αν θέλουν να μείνουν στον ΕΟΠΥΥ, οι ΙΚΑτζήδες θα βλέπουν ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑ αλλά & στο ιατρείο τους, οι ΟΑΕΕίτες όπως & οι ΙΚΑτζήδες & θα προκηρύξει & 5000 θέσεις για νέους γιατρούς (κάτω της 5ετίας από τη λήψη ειδικότητας). Ο Σουλιώτης είπε ότι θα ξοφλήσει, αλλά δεν είπε πότε, ενώ για την αναστολή-επίσχεση είπε ότι η απόφαση του ΔΣ του ΟΠΑΔ είναι καταγγελία της σύμβασης, αλλά ο ίδιος με προσωπική παρέμβαση «πάγωσε» την εκτέλεση της καταγγελίας μέχρι τέλος Δεκέμβρη αφού θα γίνει ο ΕΟΠΥΥ.
Με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν θα υπάρχουν ΟΑΕΕίτες, οι οποίοι επίσης θα ερωτηθούν κι αν θέλουν θα μείνουν στον ΕΟΠΥΥ με το μισθό που έχει ανακοινωθεί. Το πρώτο διάστημα, κι επειδή, λέει ο κ. Βουδούρης, δεν είναι δυνατόν να προσέλθουν 9.500.000 ασφαλισμένοι να δηλώσουν ποιό/ά γιατρό επιθυμούν, θα υπάρχει προς ΕΟΠΥΥίτες και μη, το plafon των 200 επισκέψεων το μήνα και θα αμείβονται οι ΕΟΠΥΥίτες κατά πράξη και περίπτωση.
Ο Σουλιώτης επίσης, είπε ότι τα χρήματα που χρωστάει ο ΟΠΑΔ θα πληρωθούν, αλλά δεν είπε πότε. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι προσπαθεί ο ΕΟΠΥΥ να μην πάρει πάνω του τα χρέη και το δικαιολογεί ως εξής: αφού ούτως ή άλλως ο ΟΠΑΔ πληρώνει τους παρόχους υγείας, αφού του δώσει χρήματα το υπουργείο, γιατί να μην αναλάβει απευθείας το υπουργείο τα χρέη προς τους παρόχους υγείας κι έτσι να μην τα διεκδικούμε από τον ΟΠΑΔ (μέλλοντα ΕΟΠΥΥ), αλλά απευθείας από το υπουργείο. Θεωρεί δηλαδή ότι είναι απλώς τεχνικό το ζήτημα και δεν το κάνει επειδή θέλει έτσι να <<σβηστούν>> τα χρέη του ΟΠΑΔ. Τέλος, είπε ότι δεν τίθεται θέμα να πληρωθούμε με ομόλογα διότι τα χρέη προς τον καθένα από μας είναι μικρά σε σχέση με τους προμηθευτές των νοσοκομείων που πληρώθηκαν με ομόλογα.