Άσχημα είναι τα νέα που έρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή όσον αφορά τα μεγέθη της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας. Όπως διαβάζουμε στην έκθεση με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στο γʼ τρίμηνο του 2011 η οικονομία σημείωσε συρρίκνωση σε ποσοστό 5,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το γʼ τρίμηνο του 2010. Σημειώνεται ότι το βʼ τρίμηνο του έτους η ύφεση ανήλθε σε ποσοστό 7,4% ενώ το αʼ τρίμηνο σε ποσοστό 8,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα πέρυσι.
Τα νούμερα δεν ψεύδονται. Η ύφεση στη χώρα μας έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Οι
Έλληνες αντιμετωπίζουν την αρρωστημένη αυτή κατάσταση καθημερινά στο δρόμο, στις γειτονιές, στις δουλειές τους (όσοι εργάζονται), στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις.
Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής κοινωνίας, η μεσαία τάξη, απειλείται από μία άνευ προηγουμένου για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα κατάσταση, η οποία μετά βεβαιότητας θα διαρρήξει εντελώς την κοινωνική συνοχή αν δεν ανατραπεί σύντομα με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Στις χθεσινές προγραμματικές του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος δεσμεύτηκε ότι «στους επόμενους μήνες θα αρχίσει η διάθεση σημαντικών ποσών από τα διαθέσιμα 14 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων».
Με χαρά ακούσαμε την εξαγγελία αυτή της νέας κυβέρνησης, ελπίζοντας να μην αποδειχθεί μία ακόμα φρούδα ελπίδα αξιοποίησης ενός σημαντικότατου ποσού, ικανού να μεταστρέψει σε ένα βαθμό το κλίμα.
Ελπιδοφόρες είναι και κάποιες άλλες δεσμεύσεις, όπως π.χ. η κατάρτιση και ψήφιση νέου νόμου με στόχο την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου, η προώθηση του παγωμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της διοίκησης κ.α.
Αυτό που δεν ακούσαμε είναι τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τους υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές και τους πολλούς και υψηλούς άμεσους και έμμεσους φόρους.
Ο κ. Παπαδήμος είναι αναμφισβήτητα ένας εξαιρετικός γνώστης των οικονομικών. Η παντελής απουσία από την ομιλία του οποιασδήποτε αναφοράς σε μείωση φορολογικών συντελεστών και φόρων αυτονόητα σημαίνει απουσία τέτοιας ατζέντας. Αναρωτιόμαστε, όμως, από το σημείο της βαθύτατης ύφεσης που έχουμε βρεθεί είναι δυνατόν να βγούμε διατηρώντας αυτή την υψηλότατη φορολογία; Είναι συμβατή η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων με ένα τόσο δυσβάσταχτο και άδικο φορολογικό πλαίσιο;
*Γ.Παπανικολάου: Ευρωβουλευτής της Ν.Δ