Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πετούν στο δρόμο τους ασθενείς για...οικονομία! (drtsili.blogspot)

Άρον άρον εξιτήριο θα πρέπει να δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς τους προκειμένου να μην ξεπερνούν τις ημέρες νοσηλείας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες, τα πρωτόκολλα αλλά και οι τιμοκατάλογοι του υπουργείου Υγείας.
Η προχειρότητα που διακατέχει για άλλη μια φορά της κυβέρνηση έχει ως θύματα και πάλι τους ασθενείς. Αμέτρητα προβλήματα δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία εξαιτίας της εφαρμογής των νέων κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) όπως ονομάζονται και αποτελούν μια νέα για τη χώρα διαδικασία τιμολόγησης και διαχείρισης ασθενών. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τιμοκατάλογο νοσηλειών ο οποίος καθορίζει το κόστος και τη μέση διάρκεια νοσηλείας για κάθε κατηγορία ασθένειας.
Τα λάθη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κραυγαλέα και προβλέπουν ελάχιστες ημέρες νοσηλείας σε σχέση με την ρεαλιστική εικόνα των ασθενειών με απόκλιση ακόμη και κατά 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ασθένεια για την οποία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 20 ημέρες στο νοσοκομείο, τα νέα πρωτόκολλα προβλέπουν μόνο δυο!
Η λεπτομέρεια άλλωστε που κάνει τη διαφορά είναι ότι ουδείς στο υπουργείο Υγείας σκέφτηκε ότι η ασθένεια είναι μια υπόθεση σύνθετη και δεν μπορεί να τιμολογηθεί απλά και με καταλόγους. Και αυτό διότι μπορεί για μια απλή ασθένεια να προβλέπεται μία ημέρα νοσηλείας αλλά μπορεί στην πράξη ο ασθενής να πρέπει να παραμείνει περισσότερο στο νοσοκομείο εξαιτίας και άλλων προβλημάτων υγείας.
Παρ αυτά οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι ακόμη και να δώσουν εξιτήριο σε περίπτωση που ασθενής χρειασθεί να παραμείνει περισσότερο. Εκτός βέβαια και αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υπόλοιπες ημέρες νοσηλείας από την τσέπη τους.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοσοκομείου της Ρόδου. Με επιστολή του ο Διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται από την εφαρμογή των «κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων» επισημαίνοντας την αναντιστοιχία της πραγματικής νοσηλείας με όσα προβλέπονται στα πρωτόκολλα.
Όπως λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε ενδεικτικό παράδειγμα: «Και το προφανές είναι η πλήρης αναντιστοιχία του πραγματικού συνήθως χρόνου νοσηλείας με τις αναφερόμενες στο ΚΕΝ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται στην τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΚΕΝ Y02X) όπου ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται είναι 2 μέρες όταν εξ’ ορισμού, και σύμφωνα και με την πρακτική που εφαρμόζεται και σε εμάς αλλά και παγκόσμια, ο ελάχιστος χρόνος νοσηλείας είναι τουλάχιστον 20 μέρες».