Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ- Αμήχανοι με τις αρρώστιες, δύσπιστοι με τους γιατρούς!

Από φόβο, άγνοια ή δειλία, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δηλώνουν αναποφάσιστοι για την υγεία τους, ενώ αρκετοί στις πιο κρίσιμες στιγμές μένουν άπραγοι.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το 7%-13% των συμπολιτών μας αδυνατεί να καλέσει ασθενοφόρο σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού!
* Επίσης το 13% αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει πότε πρέπει να επισκεφθεί ένα γιατρό για να κάνει ένα τσεκ-απ, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για το 15% των Ελλήνων που δεν μπορεί, όπως δηλώνει, να προστατεύσει τον εαυτό του από κάποια ασθένεια, ζητώντας συμβουλές έστω από την οικογένεια ή το φιλικό
του περιβάλλον.
* Το 14%-21% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις για να βελτιώσει την υγεία του.
* Απέναντι στα προβλήματα ψυχικής υγείας ο ένας στους τέσσερις σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού δυσκολεύεται κατά δήλωσή του να αντλήσει ακόμη και πληροφορίες για την αντιμετώπισή τους.
* Αναποφάσιστοι για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι Ελληνες σε ποσοστό 10%-25%.
* Με δυσπιστία αντιμετωπίζονται οι σχετικές πληροφορίες απά τα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από το βαθμό αναγνωσιμότητάς τους. Το 32% αναφέρει ότι με δυσκολία μπορεί να κρίνει εάν είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες για τους κινδύνους σε θέματα υγείας που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, ενώ το 29% δείχνει να δυσκολεύεται στην αντιμετώπιση του προσωπικού του προβλήματος, όταν οι πληροφορίες για την ασθένεια προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης.
* Ως προς τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει... έλλειμμα ενημέρωσης. Το 12% με 24% αναφέρει ότι δεν μπορεί να βρει πληροφορίες για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης στη γειτονιά του (π.χ. μείωση του θορύβου, μόλυνσης, δημιουργία πρασίνου κ.ά.).
* Επίσης το 27% δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις πολιτικές αποφάσεις που μπορεί να αφορούν την υγεία, δηλαδή νομοθεσία, νέα προγράμματα εξετάσεων, αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών υγείας κ.ά.
Η έρευνα της ΕΣΔΥ πραγματοποιήθηκε από τον τομέα Κοινωνιολογίας με συντονίστρια την κοινωνιολόγο-ερευνήτρια, υπεύθυνη του τομέα, καθηγήτρια Ελλη Ιωαννίδη-Καπόλου. Αποτελεί μέρος ευρύτερης ευρωπαϊκής έρευνας με κοινό πρωτόκολλο σε 1.000 άτομα από το γενικό πληθυσμό 15-55 και πάνω, 7 χωρών (Ολλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ισπανία, Γερμανία). Συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία.
Πάνω από το 50% εμφανίζεται δύσπιστο απέναντι στο γιατρό του, με την έννοια ότι δεν μπορεί να κρίνει εάν οι πληροφορίες που του δίνει ισχύουν στην περίπτωσή του, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στις ηλικίες μετά τα 40. Το ίδιο ποσοστό, δηλαδή ο ένας στους δύο, αμφιταλαντεύεται, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει εάν και πότε χρειάζεται να πάρει μια δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο γιατρό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο γιατρός τους. Σχεδόν το 90%, κυρίως οι νεότεροι 18-39 ετών, τις κατανοεί θαυμάσια, όπως και τις οδηγίες του φαρμακοποιού. Δυσκολία στην κατανόηση των οδηγιών που συνοδεύουν το φάρμακο μέσα στο κουτί αναφέρει το 19% των ερωτηθέντων, ποσοστό που επίσης αυξάνεται στο 29% των ερωτηθέντων στις ηλικίες μετά τα 55.
Αντίθετα, οι Ελληνες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% μπορούν απ'' ό,τι λένε να κατανοήσουν πληροφορίες που βρίσκονται πάνω στη συσκευασία των τροφίμων. Οταν όμως τους δόθηκε μια κάρτα που περιείχε διατροφικές πληροφορίες για κάποιο παγωτό, το 33% έδωσε λάθος απάντηση για το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών, ενώ το 31%, αν και η πληροφορία αναφερόταν στη συσκευασία, δεν μπορούσε να κατανοήσει πόσες θερμίδες θα κατανάλωνε.