Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής της Πέμπτης:
- Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.
- Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.
- Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
- Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
- Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
- Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.
- Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.
- Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
- Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.
- Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).
Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συζήτηση του με δημοσιογράφους, ισχυρίσθηκε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ΕΓΣΣΕ, ενώ γνωστοποίησε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης έχει αποσυνδεθεί από τη Συλλογική Σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των κατώτερων μισθών, κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η τρόικα ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση που θα καταλήξει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίστηκε ότι μια γενικευμένη μείωση μισθών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό είναι ευρύτερα κυβερνητικό.