Προϊόντα μαυρίσματος, αντηλιακά, solarium και ώρες ηλιοθεραπείας αρχίζουν να προσμετρώνται στον οικονομικό και μη προϋπολογισμό. Μπορεί η πολυπόθητη λύση για ένα υγιές μαύρισμα να βρίσκεται στο ράφι του ψυγείου μας;
* Η λύση βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας!
Το μαύρισμα αποτελεί μια φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μια ομάδα κυττάρων
που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και εκκρίνουν μια ουσία, τη μελανίνη, η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού. Η κυριότερη ουσία, λοιπόν, που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα είναι η μελανίνη.
***Τι ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή μας;
Σίγουρα, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να ερεθίσουν την έκκριση μελανίνης και να προκαλέσουν μαύρισμα. Η διατροφή, ωστόσο, μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στο να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε το δέρμα μας να αντιδράσει θετικά και με υγιή τρόπο στο μαύρισμα.
***Καροτενοειδή... ο σύμμαχος στο μαύρισμα
Τα καροτενοειδή βρίσκονται κατά βάση σε λαχανικά και φρούτα. Στην ομάδα αυτή ανήκει το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρότο και τα βερίκοκα, το λυκοπένιο στο καρπούζι και στην ντομάτα και η λουτεΐνη που τη συναντάμε στο μπρόκολο και στο σπανάκι. Οι χρωστικές αυτές ουσίες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για την επίτευξη και διατήρηση της σκουρόχρωμης επιδερμίδας. Δυστυχώς, όμως, μόνο σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος. Τέλος, προλαμβάνουν τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος.
***Βιταμίνη C, η ασπίδα προστασίας
Η βιταμίνη C ή, αλλιώς, ασκορβικό οξύ, εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στις φράουλες, το ακτινίδιο, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα γνωστά σε όλους εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ.) και φυσικά στους χυμούς τους, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και χυμοί πορτοκαλιού έξτρα εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη C.
**Βιταμίνη Ε, η αντιοξειδωτική
Εκτός από το ελαιόλαδο, η βιταμίνη Ε περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση, διότι οι τροφές αυτές έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
***Βιταμίνες Β, οι φύλακες των κυττάρων
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών που περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το κρέας και τα πουλερικά, το γάλα και το τυρί.
***Πολυφαινόλες, οι... ανορθωτικές
Πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου, απαραίτητο στοιχείο για τη λεία επιδερμίδα. Βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στις φράουλες, το ρόδι, τα βατόμουρα, τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού κ.λπ., ενώ ιδιαίτερα πλούσιοι σε αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι και οι χυμοί σταφυλιού, ροδιού και βατόμουρου.
***Σελήνιο κατά της γήρανσης
Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.
***Χαλκός για χρυσαφένιο μαύρισμα
Διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος.
Συμπερασματικά, οι τροφές από μόνες τους δεν μας οδηγούν στο μαύρισμα. Η κατανάλωση όμως τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, μία εκ των οποίων να είναι χυμός από αντιοξειδωτικά φρούτα, αυξάνει την περιεκτικότητα των χρωστικών ουσιών (καροτενοειδών) στο κάτω μέρος της επιδερμίδας, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία μαυρίσματος.
* Η λύση βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας!
Το μαύρισμα αποτελεί μια φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μια ομάδα κυττάρων
που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και εκκρίνουν μια ουσία, τη μελανίνη, η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού. Η κυριότερη ουσία, λοιπόν, που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα είναι η μελανίνη.
***Τι ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή μας;
Σίγουρα, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να ερεθίσουν την έκκριση μελανίνης και να προκαλέσουν μαύρισμα. Η διατροφή, ωστόσο, μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στο να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε το δέρμα μας να αντιδράσει θετικά και με υγιή τρόπο στο μαύρισμα.
***Καροτενοειδή... ο σύμμαχος στο μαύρισμα
Τα καροτενοειδή βρίσκονται κατά βάση σε λαχανικά και φρούτα. Στην ομάδα αυτή ανήκει το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρότο και τα βερίκοκα, το λυκοπένιο στο καρπούζι και στην ντομάτα και η λουτεΐνη που τη συναντάμε στο μπρόκολο και στο σπανάκι. Οι χρωστικές αυτές ουσίες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για την επίτευξη και διατήρηση της σκουρόχρωμης επιδερμίδας. Δυστυχώς, όμως, μόνο σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος. Τέλος, προλαμβάνουν τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος.
***Βιταμίνη C, η ασπίδα προστασίας
Η βιταμίνη C ή, αλλιώς, ασκορβικό οξύ, εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στις φράουλες, το ακτινίδιο, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα γνωστά σε όλους εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ.) και φυσικά στους χυμούς τους, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και χυμοί πορτοκαλιού έξτρα εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη C.
**Βιταμίνη Ε, η αντιοξειδωτική
Εκτός από το ελαιόλαδο, η βιταμίνη Ε περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση, διότι οι τροφές αυτές έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
***Βιταμίνες Β, οι φύλακες των κυττάρων
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών που περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το κρέας και τα πουλερικά, το γάλα και το τυρί.
***Πολυφαινόλες, οι... ανορθωτικές
Πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου, απαραίτητο στοιχείο για τη λεία επιδερμίδα. Βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στις φράουλες, το ρόδι, τα βατόμουρα, τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού κ.λπ., ενώ ιδιαίτερα πλούσιοι σε αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι και οι χυμοί σταφυλιού, ροδιού και βατόμουρου.
***Σελήνιο κατά της γήρανσης
Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.
***Χαλκός για χρυσαφένιο μαύρισμα
Διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος.
Συμπερασματικά, οι τροφές από μόνες τους δεν μας οδηγούν στο μαύρισμα. Η κατανάλωση όμως τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, μία εκ των οποίων να είναι χυμός από αντιοξειδωτικά φρούτα, αυξάνει την περιεκτικότητα των χρωστικών ουσιών (καροτενοειδών) στο κάτω μέρος της επιδερμίδας, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία μαυρίσματος.