Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για τη θεραπεία της Ωχράς Κηλίδας!

normal retina (from: University of Utah)

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από την αμερικανική μελέτη «CATT» σε ασθενείς με Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.), η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία για την Η.Ε.Ω. με την ουσια Ranibizumab με την πειραματική θεραπεία με την ουσία Bevacizumab, η οποία είναι εγκεκριμένη για ενδοφλέβια χορήγηση σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση όσον αφορά την αποτελεσμα-τικότητα και την ασφάλεια μεταξύ της επίσημα εγκεκριμένης θεραπείας και μιας πειραματικής, χαμηλότερου
κόστους. Η μελέτη κατέδειξε στον 1ο χρόνο θεραπείας ότι η πειραματική θεραπεία δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία όσον αφορά την παράμετρο της οπτικής οξύτητας (δηλ. την ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει λεπτομέρειες τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση). Η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών επισημαίνει βάσει των επιστημονικών δεδομένων ότι η εγκεκριμένη θεραπεία θα πρέπει να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς με Η.Ε.Ω. καθώς είναι αυτή που έχει τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Επιπλέον τονίζουν το θεσμοθετημένο δικαίωμα των ασθενών να γνωρίζουν και να συναινούν ή να απορρίπτουν κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να τους διενεργηθεί. Η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ) εκπροσωπεί Ατομα με Προβλήματα Ορασης (τυφλούς & μερικώς βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου. Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις νόσους που εκπροσωπεί, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Ορασης (ΑμΠΟ).