Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Φάρμακα: Τα ανώνυμα είναι πολύ πιο φτηνά

Φάρμακα χωρίς... ονοματεπώνυμο μπαίνουν σε λίγες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ολοκληρώνονται οι πρώτοι διαγωνισμοί αγοράς σκευασμάτων όχι με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική τους ουσία.
Με τα «ανώνυμα» φάρμακα αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι από τη μείωση των τιμών που θα προκύψει εξαιτίας του ανταγωνισμού των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός έγινε σε τρία νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς»,
«Ασκληπιείο»), τα οποία θα προμηθευτούν τρεις δραστικές ουσίες μέσα στον Αύγουστο έναντι 2 εκατ. ευρώ (αντιβιοτικές, καρδιολογικές, και για τη χοληστερίνη). Από τον Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία θα προμηθευθούν (έπειτα από διαγωνισμό) άλλες 43 δραστικές ουσίες παθολογικών, νευρολογικών, καρδιολογικών και άλλων φαρμάκων, συνολικού κόστους 215 εκατ. ευρώ.
Οι επτά περιφερειάρχες υγείας πρέπει επίσης εντός των δύο επόμενων μηνών να έχουν προμηθευτεί 28 διαφορετικές δραστικές ουσίες αξίας 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα μοιρασθούν στα 132 νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα φάρμακα θα κοστίσουν 600 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η φαρμακευτική τους δαπάνη κυμαίνεται ετησίως στα 900 εκατ. ευρώ, και θα αγορασθούν με την εμπορική τους ονομασία.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντιδρούν στη διαδικασία και τα κριτήρια αυτών των διαγωνισμών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η «πατέντα» του 75% των σκευασμάτων προστατεύεται εμπορικά.
«Το να αγοράζεις φάρμακα με κριτήρια χρηματοοικονομικά και μόνο, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Διονύσιος Φιλιώτης: «Ούτε όταν αγοράζουμε απλά προϊόντα καθημερινής χρήσης δεν έχουμε ως μοναδικό κριτήριο μόνο την τιμή. Είναι επικίνδυνο διότι δεν γνωρίζουμε καν ποιες δικλίδες ασφαλείας έχουν ορισθεί. Με ανησυχεί η διαδικασία» συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Κωλέτης, επισημαίνει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ'' αυτούς τους διαγωνισμούς, οι οποίοι στηρίζονται μόνο στη χαμηλότερη τιμή και όχι στην ποιότητα. Εκτός αυτού, όμως, οι διαγωνισμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στο 25% των φαρμάκων που διακινούνται στα νοσοκομεία. Τη μεγάλη δαπάνη τη δημιουργούν περίπου 100 σκευάσματα τα οποία δεν έχουν μπει σε διαδικασία διαγωνισμού. Μόνο μία ουσία μπήκε, η κλοπιδογρέλη, και τα κριτήρια ήταν φωτογραφικά, ώστε ο διαγωνισμός να κερδηθεί από συγκεκριμένες εταιρείες. Και αυτό διότι προσδιορίσθηκαν συγκεκριμένες ενδείξεις που αντιστοιχούσαν σε πολύ συγκεκριμένα φάρμακα».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, πάντως, τάσσονται υπέρ της διαδικασίας, αρκεί να τηρείται η νομιμότητα. Οπως τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλωστε το είχαμε προτείνει κιόλας. Εκτός αυτού, το ΕΣΥ θα μπορούσε να εξασφαλίσει και επιπλέον κέρδος 15% από τα φάρμακα εάν χρησιμοποιούνταν νοσοκομειακές συσκευασίες που σήμερα δεν υπάρχουν».
Σήμερα μόλις 100 σκευάσματα ευθύνονται για το 72% του τζίρου των νοσοκομείων στα φάρμακα και μόνο τρεις από αυτές τις ουσίες μπορούν να μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία, καθώς οι υπόλοιπες έχουν προστασία πατέντας.
Στο μεταξύ οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, θα επιφέρουν και μειώσεις στις τιμές των υλικών. Ωστόσο, ο ανορθόδοξος τρόπος που ακολουθείται για τον περιορισμό της δαπάνης έχει κάνει πολλά νοσοκομεία να μη διαθέτουν συχνά ούτε χαρτικά είδη· όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», στον οποίο καλούνται οι ασθενείς να τα φέρουν από το... σπίτι τους!